Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министром спољних послова и спољне трговине Барбадоса Џеромом Валкотом.

Овом приликом Селаковић је изнео да је Србија заинтересована за успостављање позитивне динамике у политичком дијалогу две земље и да би посете званичника на високом и највишем нивоу у многоме допринеле томе.

Министар је изразио наду да ће Барбадос бити у прилици да учествују на скупу у главном граду Србије, поводом 60. годишњице од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

Према речима министра Селаковића, Србија је опредељена да унапређује економску сарадњу са Барбадосом, упознавши саговорника о економским и инфраструктурним потенцијалима и успесима Србије.

Шеф српске дипломатије информисао је министра Барбадоса и о актуелном стању на КиМ и последњим потезима Приштине. Пренео је да је Србија опредељена за дијалог и тражење компромисног решења, док је друга страна та која не жели конструктиван разговор и упорно одбија оно што је Бриселском споразумом договорено.

Селаковић је рекао да је у оквиру програма „Свет у Србији“ понуђена једна стипендија држављанима Барбадоса за студирање у Србији, али да смо спремни да понудимо више стипендија уколико за тим постоји интересовање.

Саговорници су разменили информације и о ситуацији узрокованој вирусом корона у обе земље, а Селаковић је упознао министра са почетком производње вакцина против Ковида-19 у Србији.

Разговарано је и о даљим активности Србије у организацијама овог региона у којима наша земља има статус посматрача, попут Организације америчких држава, Карипске заједнице – CARICOM, Асоцијације држава Кариба.

Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у САД, који на нерезиденцијалној основи покрива Барбадос.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)