Поводом обележавања шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља данас је у београдском Парку пријатељства симболично засађено 60 садница дрвећа.

У садњи су учествовали премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић и учесници самита који се у Београду одржава поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

Осим тога, Брнабић, Селаковић и неколико страних званичника уписали су се у књигу "Парк пријатељства".

Дрвеће је симболично засађено у Парку пријатељства, јер је изградња тог парка на симболичан начин обележила оснивање Покрета несврстаних, чији је један од оснивача била и некадашња Југославија.

Наиме, идеја за формирање Парка пријатељства меморијалног карактера потекла је од Младих горана који су у име одржавања Прве конференције несврстаних у Београду 1961. године, донели одлуку да се оснује спомен-парк као симбол борбе за мир и једнакост свих народа у свету.

Њихову иницијативу 29. августа 1961. године подржали су Савет за културу и Савет за урбанизам Народног одбора града Београда, а за свечано отварање парка сматра се Титова садња платана 7. септембра 1961. године.

Поводом обележавања шест деценија од основања Покрета несврстаних земаља у Београду је данас почео дводневни самит а скуп је окупио представнике више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација.

Домаћини скупа, који се одржава на Београдском сајму ове године су Србија и Азербејџан.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)