Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић изјавио је у интервју за Телевизију српске дијаспоре да Генерални конзулат, у сарадњи са српском заједницом и локалним властима, тренутно проводи низ активности које за циљ имају промоцију српске културе, традиције и потенцијала матице за улагања.

Једна од најзначајнијих манифестација, која је премијерно била организована 2019. године, „Дани културе – Србија", требало би да буде одржана и на пролеће 2022. године.

„План нам је, пре свега да то поновимо, односно да ту манифестацију учинимо традиционалном. Открићу да је следећи град, који би се представио на овој манифестацији Нови Сад. Већ сам имао разговоре са градоначелником Вучевићем на ту тему", рекао је генерални конзул Републике Србије у Франкфурту.

У области образовања и едукације, осим примарних знања кроз допунску наставу, покренут је програм студијског усавршавања, уз помоћ предавача из матице.

„Оно што предстоји у блиској будућности, а што се тиче наставе, јесте пројекат који имамо са Природно-математичким факултетом из Ниша, а он подразумева да редовни професори, са ове високошколске установе, одржавају предавања нашој деци у Франкфурту", каже Радовановић.

Коначно решавање питања трајног смештаја српског конзулата у Франкфурту омогућило је реализацију плана успостављања својеврсног српског центра у овом граду, који ће бити на услузи читавој заједници.

„Захваљујући одлукама наше државе, односно носилаца власти, што је била јасна порука дијаспори, Србија је кроз процес сукцесије укњижена као једини власник зграде конзулата у Франкфурту. То нам је омогућило да тек однедавно започнемо са значајним улагањима у њено реновирање", закључио је генерални конзул Радовановић.

У наредном периоду, значајна енергија српске заједнице, организација и конзулата у Франфурту, уз разумевање градских власти, биће усмерена на отварање Српске куће у овом граду.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)