Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту је, у сарадњи са Црквеном општином СПЦ Франкфурт, организовао вече посвећено 103. годишњици од закључења примирја у Првом светском рату у Храму васкрсења Господњег у Франкфурту као и комеморативну свечаност на Српско-руском официрском гробљу које се налази на Главном франкфурстком гробљу, где почивају српски и руски војници из Великог рата.

Уочи празника је глумица Југословенског драмског позоришта у Београду Весна Станковић извела монодраму „Милунка“ о животу херојине Милунке Савић а у програму су учествовали и ђаци допунске наставе српског језика у Хесену. Франкфуртска публика је била дирнута овим наступом и поздравила Весну Станковић овацијама након наступа у цркви.

Комеморативна свечаност уприличена је на Дан примирја, 11. новембра у 11 часова, када су испред спомен крста на Централног гробљу у Франкфурту положени венци у част наших и руских бораца, од стране Генералног конзула Републике Србије у Франкфурту Бранка Радовановића и потпуковника Дејана Булајића, заменика војног изасланика Републике Србије у СР Немачкој, те руског Генралног конзула у Франкфурту Ивана Кутулева и интониране химне Републике Србије и Руске Федерације.

Свечаности је присуствовало око 50 наших грађана из Франкфурта и околине. Након парастоса који су служили протојереј-ставрофор Симон Туркић и протонамесник Неђељко Ђокић, глумица Весна Станковић извела је на одушевљене присутних казивање о сведочанствима српских ратних заробљеника у Европи, одевена као Милунка Савић.

ГК Франкфурт ће наставити са радом на даљем уређивању Српско-руског официрског гробља у Франкфурту, у виду постављања нових спомен плоча са именима бораца, кроз сарадњу са Централним саветом Срба у Хесену и Генералним конзулатом Руске Федерације у Франкфурту.

На овај начин српска заједница у Франкфурту достојанствено сваке године одаје почаст нашим славним прецима, а њиховим потомцима на овом подручју указује на одговорност коју имају према њиховим херојским делима.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)