БЕОГРАД, 8. јула (Тањуг) – Специјална болница “Чигота” на Златибору од сутра се укључује у ковид систем, као испомоћ болници у Ужицу, јер тамо расте број оболелих, изјавио је данас минситар здравља Златибор Лончар, након састанка са директорима ковид болница.

Лончар је рекао да у ковид болницама има слободних капацитета за још два дана и да се сада процењује које би још две болнице у унутрашњости ушле у ковид систем, осим болница у Пожаревцу и Смедереву.

Како је навео, то ће бити додатни капацитети са више од 400 кревета.

Министар је рекао да има још слободних места у привременој болници у Арени, у Институту за ортопедију “Бањица” и да се ослободити одређени број места у клиницко-болничким центрима “Драгиша Мишовић”, “Звездара” и “Земун”.

“Темпом којим то иде, то је довољно за наредних дан или два. У претходна 24 часа само у Београду смо примили 227 пацијената са уплаом плућа, тако да рачунамо на тај број, али и на већи”, рекао је Лончар.

На питање да ли се страхује да у једном тренутку не буде довољно капацитета и лекара, министар је казао да не постоји здравствени систем који може да издржи неодговорно понашање као да корона не постоји и да прими све грађане на лечење.

Нагласио је да је сада најважније да сви променимо навике и носимо маске.

“Када бисмо сви то поштовали, имали бисмо много мање оболелих. Сада нам је најпотребније јединство како бисмо смањимо број заражених и хоспитализованих, јер о корона вирусу не знамо довољно. Систем може да издржи до једног тренутка, али неодговорно понашање не може да издржи ниједан здравствени систем”, закључио је Лончар.

Састанку су присуствовали и декани медицинских факултета, а договорено је да се они активније укључе у борбу против корона вируса и припрем кроз анализе и истраживања и да припреме стратегију за јесен.

“Не можемо више да функционишемо по принципу назнаке да ће нешто бити боље или горе, већ да на дневном нивоу пратимо ситуацију и доносимо мере”, казао је министар.

Лончар је рекао да се размишља да они који су поднели највећи терет током епидемије – лекари и наставници на медицинским факултетима да добију ванредно унапређење.

Original Article