Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да очекује да до средине јануара буде објављено писмо подршке конгресмена српско-америчким односима и подршке Србији и њеном развоју.

Ђурић је нагласио да Србија озбиљно улаже у односе са САД, а да је иницијатива “Отворени Балкан” коју је покренуо председник Александар Вучић променила начин на који многи у САД гледају на Србију, нарочито у политичком смислу.

Гостујући на Телевизији Пинк, Ђурић рекао да Србија стратешки жели да односи са САД у будућности буду све бољи, да унапредимо не само економску, културну, начно-техничку, већ и политичку сарадњу, као и да створимо услове да поверење између наших земаља буде неупоредиво веће.

“То је, сматрам, велики интерес српског народа”, рекао је Ђурић, и навео да су током 140 година дипломатских односа Србије и САД они били сјајни за време оба светска рата, да је сарадња била добра и у периоду СФРЈ, а да су онда дошле 90-те године 20. века и веома турбулентан период.

“То не заборављамо, али гледамо и даље у будућност, гледамо како да створимо релацију која ће осигирати да војно нетрална, политички снажна Србија буде добар партнер свим великим силама, а наравно Америка је водећа сила западне цивилизације”, навео је амбасадор Ђурић и додао да морамо још много да радимо на промени слике Србије каква је стварана пре 30 година.

Ђурић је нагласио да је иницијатива “Отворени Балкан”, коју је покренуо Александар Вучић, показала да из Србије сада долазе решења и идеја да се у региону поруше “мали берлински зидови” који још увек деле бизнисе и породице.

“У условима у којима градимо ауто-путеве, пруге, то је прави потез, то поздрављају сви, и републикаци и демократе. Вучић је нашао праву жицу и то може да допринесе томе да се Србија посматра као стуб стабилности у региону”, рекао је Ђурић.

Говорећи о резултатим рада, Ђурић је навео да је у претходних годину дана више него удвостручен Српски кокус у Kонгресу САД, а да је имао троцифрен број састанака и разговора са америчким конгресменима, што је резулатирало тиме да се велики број њих учлани у Српски кокус.

“На позив српске амбасаде на вечеру се одазвало 14 конгресмена. До средине јануара очекујем да буде објављено писмо подршке српско-америчким односима, писмо подршке Србији, развоју Србије. Свим тим људима имали смо прилику да представимо шта се дешава у Србији претходних година”, рекао је Ђурић.

Навео да је да је то била прилика да представимо Србију као земљу са највећим привредним растом у овом делу Европе, која је успела да смањи незапосленост и да себе отвори за сарадњу са целим светом.

Ђурић је рекао да је у прошлој години наша наменска индустрија остарила фантастичне резултате у извозу у САД, а да су наше ИТ компаније успеле да повећају обим и обрт између наше две земље и да укупна размена достигне билизу милијарду долара, а укупан обим америчких инвестиција у Србији је премашио 4,6 милијарди долара и наставио да расте и у претходној години

Додао је да је у децембру у Вашингтону организован велики инвестициони форум за наш регион поводом 140 година односа САД и Србије на који је дошао крем вашингтонске дипломатије и привреде.

Амбасадор је рекао да ће министар спољних послова Никола Селаковић Божић провести у Чикагу, где живи близу 300.000 људи пореклом из Србије, и да ће то бити први шеф српске дипломатије који ће са српским исељеницима у САД дочекати најрадоснији хришћански празник.

Original Article