За Србију је веома важно што су европске интеграције Западног Балкана један од приоритета политике САД, изјавио је данас амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић и истакао да је то комплеметарно са интересима и политиком Србије.

Ђурић је за Танјуг рекао да је амерички утицај у Европи изузетно велики, посебно у државама које су кључне за проширење ЕУ.

Kоментаришући изјаву портпарола Стејт департмента Неда Прајса у којој поздравља поруку Европске уније Западном Балкану да врата ЕУ остају отворена, Ђурић је указао да је о томе недавно говорио председник Џозеф Бајден након разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

,,Такође, изасланик САД за наш регион Габријел Ескобар, који је учинио велику част Србији састајући се њеним представницима два дана након свог именовања, говорио је о подршци европским интеграцијама као једном од приоритета америчке политике према нашем региону. То је комплементарно са нашим интересима, са нашом политиком", рекао је Ђурић.

На питање о значају писма које је седморо чланова Kонгреса упутило Бајдену да Америка удвостручи пажњу на тензије између Kосова и Србије, Ђурић је казао да не би потценио значај писма ниједног конгресмена, али да је давно прошло време када су Албанци били једини који у Вашингтону лобирају.

Ђурић је казао да Српски кокус у САД броји више од 30 чланова и да свакодневно расте број оних који разумеју позицију Србије по питању KиМ и потребу да се дође до компромисног решења које подразумева задовољење интереса обе стране.

,,Мислим да је веома важно што водим тиху, али истрајну дипломатску борбу за позицију Србије", рекао је амбасадор.

Навео је да је разговарао са сенатором Мајком Раундсом и са још једним америчким, али није желео да открива о коме је реч.

,,Важно је да расте Српски кокус и број људи који разумеју позицију Србије и који су спремни да је саслушају'''', додао је.

Такође, истакао је значај стратешких разговора са представницима српске дијаспоре и СПЦ и то што су, како каже, Американци српског порекла веома заинтересовани за дешавања у својој отаџбини и желе да допринесу јачању позиције Србије.

,,Све су то процеси који дају добре резултате на средњи и дужи рок али важно је да радимо и боримо се", поручио је Ђурић.

Извор: ТАНЈУГ

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)