Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да је Србија након много година добра вест у Америци и да му је част што представља земљу чији се систем брзо опоравља.

"Сваки дан излажемо чињенице о Србији, састајемо се с бројим представницима америчке администрације и радимо на организацији њихових посета Србији", рекао Ђурић за Пинк и додао да се за пола године боравка у САД састао са више од 30 чланова Конгреса и Сената.

Рекао је да многи разговори које води нису пријатни, с обзиром на то да су 90-e године оставиле огроман траг, али да је поносан што се данас Србија представља као земља која је окренута будућности.

Ђурић је рекао да се у водећим америчким медијима најпозитивније говорило о процесу вакцинације у Србији и чињеници да је наша земља брже и лакше набавила вакцине и омогућила да њени грађани на располагању имају више вакцина.

Такође, амбасадор је рекао да је веома позитивно оцењено то што је Србија земља са највећим привредним растом у Европи, као и податак да је наша земља привукла 65 одсто свих страних директних инвестиција у региону југоисточне европе. Према његовим речима, изуетно је примећен и похваљен развој ИТ сектора и то што је Србија прва у региону увела инфоматику у основне школе.

Ђурић је истакао да се ове године обележава пет важних јубилеја са САД.

"Ове године обележавамо 140 година успостављања дипломатских односа са САД, обележавамо 20 година USAID програма у Србији, 15 година партнерства српских оружаних снага с Националном гардом Охаја, 100 година СПЦ на америчком континенту, али и 5 година летова Ер Србије за Њујорк", истакао је Ђурић.

Ђурић је говорио и о намерама да се отвори трговинско представништво Србије у САД, као и да се разматра отварање још једног генералног конзулата.

Ђурић је подвукао да још увек нису именовани званичници Стејт департмента за овај део Европе, а да се у међувремену одржавају изванредни односи с људима који су тренутно у администрацији и тражи да наставе да помажу Србију у остваривању њеног циља, а то је повезивање региона.

"Циљ Србије је јаче повезивање у региону. Желимо да створимо зону слободног протока људи, роба и капитала. Дакле, радимо на томе да се регион отвори и модернизује", закључио је Ђурић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)