Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је развој инфраструктуре један од фокуса политике САД, баш као и срспке политике, и нагласио да је једна од најбољих прича о томе на који начин је из темeља промењена парадигма српске политике, а коју ми пласирамо у САД, јесте прича о “Отвореном Балкану”, о залагању Србије за укидање граница у региону.

“Иницијатива ‘Отворени Балкан’ чији је један од камена темељаца поставио председник Србије Александар Вучић, а у којој су учествовали и други регионални лидери, то је балканска, домаћа, здрава иницијатива, али и иницијатива која је наишла на разумевање у врло утицајним политичким круговима у САД. То је једно од поља где се поклапају српски и амерички интереси на моју радост као амбасадора Републике Србије у САД”, рекао је Ђурић на ТВ “Хепи”.

Што се тиче појединих европских земаља, Ђурић каже да има оних који су више за ту иницијативу, али да има и оних који су мало опрезнији и нису одушевљени идејом “Балкан балканским народима”, што је максима која је “нама врло мила и срцу блиска”.

Упитан о најављеним променама у Стејт департменту и промени америчког посредника за разговоре Београда и Приштине, Ђурић је навео да ће ова јесен донети бројне промене у Стејт департменту.

“Велики део људи који ће доћи на дужности су људи које познајемо. Нека они објаве датуме када ће ко заузети коју дужност”, рекао је Ђурић.

Најавио је да ће наставити да српску позицију у САД на сваки могући начин промовише, а да је резултат који ће испоручити до касног пролећа идуће године три или четири пута већи српски кокус, за који каже да је већ сада вишеструко повећан, отворено трговинско представништво на западној обали САД, нова зграда амбасаде Србије у Вашингтону и обележавање 140 година дипломатских односа Србије и САД на веома добар начин низом догађаја.

Ђурић је рекао да би прилично бројна српска дијаспора у САД требало до тада да добије нову дигиталну платформу за повезивање која је у припреми.

Упитан о изјавама из Приштине да неће да поштују Бриселски и Вашингтонски споразум, Ђурић каже да изјава некадашњег председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Исе Мустафе да треба избећи формирање Заједнице српских општина говори јако добро о лицемерству Приштине.

“То говори да је међу албанским партијама, за разлику од српских партија, створено такмичење у томе ко ће да заузме тврђи став према релацијама са Београдом. Потпуни апсурд је да Иса Мусатафа, који је потписао Бриселски споразум, излази и сам демонизује споразум”, нагласио је Ђурић.

Сматра да директна последица тога неће бити само наставак неспровођења тог споразума, него и додатно продубљивање неповерења у сам процес дијалога.

“Kако ви да се договарате са неким ако се створи консензус у коме учествује чак и онај ко је споразум постигао, о томе да се генерално споразуми не примењују. О чему онда да се договарамо”, навео је Ђурић.

Пре два дана је, каже Ђурић, прочитао у медијима, да су приштински судови покренули кривичне поступке против НН починилаца који су у Грачаници написали графите “Kосово је Србија”, због наводног изазивања расне, нациналне и верске мржње.

“Тамо се ствара једна невероватна политичка клима у којој постаје апсолутно некажњиво вршити нападе на Србе, у којој се партије такмиче ко ће бити тврђи према Србиима, а с друге стране институције окрећу своју оштрицу постојано према свему сто је српско на тој територији”, навео је Ђурић.

Истакао је да је веома важно што се државни врх, укључујући председника Вучића, огласио поводом пресуде Ивану Тодосијевићу и навео да је поводом тог случаја било много озбиљних разговора са представницима међународне заједнице.

“Нећу објавити све детаље, али српска страна је извршила озбиљан притисак користећи све инструменте који нам стоје на располагању да међународној заједници и делу међународне заједнице који је одговоран предочимо да је такво понашање неприхватљиво. Видећемо, то неће проћи онако како су замислили”, поручио је Ђурић.

Поводом бојкота српских судија на KиМ због пресуде Тодосијевићу, Ђурић је рекао да је из медија сазнао да судије нису јуче дошле на посао у знак солидарности, подршке и протеста због кршења Бриселског споразума.

Нагласио је да је Тодосијевић осуђен кршењем Бриселског споразума, зато што му је судило веће сачињено од Албанаца, а по Бриселском споразуму морала су да у већу буду два Србина и један Албанац.

Истакао је и да су српске судије и тужиоци на KиМ показали да имају карактер и храброст на чему им је честитао.

“Не желим ниста друго да изговарам што би отежало њихов положај. И они и сви наши људи треба да знају да Србија озбиљно ради на томе да их подржи и да нису сами”, рекао је Ђурић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)