Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да су Срби на КиМ жртве кампање репресије и насиља која траје годинама, а кулминирала је последњих недељу дана слањем наоружаних специјаних јединица на север КиМ, противно свим постојећим споразумима и здравом разуму.

Он је у изјави за Тањуг у Њујорку рекао да је тим Србије на челу са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем у УН искористио прилику да упозна читаву међународну заједницу са последњим дешавањима и да данас она зна да су Срби жртве и да је Приштина иницирала потезе који воде ка ескалацији.

Амбасадор Ђурић наводи да се лично трудио да у разговорима са представницима америчке администрације укаже на мотиве и побуде вођа Албанаца у Приштини, који очигледно показују изражену нервозу, не само због локалних избора 17. октобра, већ и због чињенице да је дошло до својеврсног геополитичког преокрета у региону.

Према његовим речима, Србија која је некада била ''омиљени лош момак западних држава'', градећи боље и нормалне односе претходних година, данас има отворена врата да изнесе своје мишљење и код оних који су традицонални партнери и савезници власти у Приштини и на чију безусловну подршку она рачуна.

"Данас неки од њих знају да је Приштина та која се ирационално понаша, а још више знају да је Србија у претходних неколико година, захваљујући пре свега политици председника Александра Вучића, успела да ојача своје спољнополитичке позиције, економске и одбрамбене потенцијале и да се профилише као земља која отвара Балкан, која уклања препреке, баријере и границе, као стуб развоја и напретка читавог региона", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је задовољан разговорима које је са представницима Сједињених Држава предводила премијерка Брнабић и да очекује конструктивни допринос међународне заједнице у наредним данима.

Српском народу на Косову и Метохији је поручио да су право и правда на нашој страни и да је свим срцем уз њих.

„Сваког дана даноноћно ћемо се борити за њих и трудицемо се да истина о њима стигне до сваког представника међународне заједнице у Уједињеним нацијама и да од Мауританије, Сенегала, Кеније до Вашингтона, Москве и Пекинга сви чују и ко год може подржи позицију Србије. Овога пута нећемо бити сами, ово није 1999. година. Србија није сама, Србија ради у најбољем могућем правцу“, истакао је амбасадор Ђурић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)