(Last Updated On: August 6, 2021)

Амбасадор Репиблике Србије у Вашингтону Марко Ђурић изјавио је да однос Приштине према обавезама из Вашингтонског споразума показује да код власти у Приштини побеђује менталитет бункера, истакавши да Приштина подстиче конфротацију и сукобе, а не рад на нормализацији односа и превазилажењу разлика међу странама.

Ђурић је за Танјуг, коментаришући данашњу одлуку Скупштине Kосова да не поштује Вашингтонски споразум, рекао да се то не односи само на већ постигнуте споразуме већ и оне будуће јер се не може имати поверење у процес дијалога ако неко елементарне обавезе које је преузео није спреман и да спроведе.

,,То није терање ината само Србији", казао је Ђурић, који је у Вашингтону присуствовао потписивању споразума који су одвојено потписали председник председник Србије Александар Вучић и тадашњи косовски премијер Авдулах Хоти.

Он је подсетио да су и представници америчке администрације у више наврата позивали Приштину на конструктиван приступ дијалогу, а да је Стејт департмент званично позвао Приштину да спроведе обавезе из Вашингтона и подржао Вашингтонски споразум.

Ђурић је додао и да данашња одлука косовске скупштине још јасније показује контраст између политике две стране, пре свега оне коју води Србија, не само у односу са Приштином већ у целом региону, а која је оријентисана на сарадњу, унапређење односа и уклањање баријера за нормалан живот.

С друге стране, политика Приштине је политика самоизолације, конфронтације и окретања у прошлост, рекао је Ђурић, додавши да такву политику Приштине подстичу и поједине власти у региону.

,,Не могу да кажем да сам срећан и задовољан што они воде такву политику, али могу да кажем да сам срећан и задовољан што Србија данас на челу с председником Вучићем води одговорну и мудру регионалну политику која је концентрисана на економски развој земље, градњу мостова и сарадње у региону и сви који то хоће, могу да виде ко је поуздан партнер у региону", казао је Ђурић.

На питање како ће Србија да реагује на данашњу одлуку Приштине, Ђурић истиче да Србија наставља да инсистира на спровођењу постигнутих споразума.

,,Никада нећемо одустати ни од Заједнице српских општина, ни од других обавеза, али не препуштамо бригу о српском народу на Kосову и Метохији случају", казао је Ђурић.

Додаје да су довољно јасно и председник Александар Вучић, али и други званичници у Србији, поручили и делима и речима да брину о безбедности и добробити српског народа на KиМ.

У том смислу, Ђурић каже и да Kанцеларија за KиМ на челу са Петром Петковићем ради одличан посао на подршци нашим људима у јужној покрајини.

Ђурић очекује да у наредном периоду тај посао не буде само одржан на постојећем нивоу већ и повећан и то без обазирања на препреке које Приштина поставља.

,,Ми немамо ни права, ни могућности да одустанемо од бриге за наш народ", нагласио је Ђурић.

Одговарајући на питање да ли ће као амбасадор у САД реаговати према администрацији САД поводом данашње одлуке косовске скупштине, Ђурић понавља да је америчка администрација у више наврата подржала обавезе из Вашингтона и позвала Приштину на конструктиван однос.

Такође каже да ће он свакодневно наставити да разговара с представницима администрације указујући и подвлачећи аргументима и чињеницама то како се ко односи према будућности региона, споразумима, ко се одговорно, а ко неодговорно понаша.

Извор: Танјуг

Original Article