(Last Updated On: July 15, 2022)

У складу са уобичајеном дипломатском праксом у Јерменији, новоименовану амбасадорку Србије у Јерменији Татјану Панајотовић Цветковић је у седишту Јерменске апостолске цркве у Ечмиадзину примио Његова светост Католикос свих Јермена Гарегин II.

Осим честитки на именовању за првог резидентног амбасадора и жеље за обављање успешне дипломатске мисије у Јерменији, Католикос свих Јермена Гарегин II је амбасадорки Панајотовић Цветковић у позитивном светлу говорио о јерменско-српским историјским и хришћанским везама, о свом личном пријатељству са Србима, о значају јерменске заједнице у Србији, али и окретању нове странице у билатералним односима Србије и Јерменије отварањем Амбасаде Србије у Јеревану.

Амбасадорка Панајотовић Цветковић је захвалила на срдачном речима и благослову за даљи ангажман у Јерменији и пренела поздраве из Српске православне цркве, уз сагласност о постојању блиских и добрих односа и сарадње између две земље, њених институција и цркви.

Осврнула се и на прве везе између Србије и Јерменије после путовања српског принца и првог архиепископа Српске православне цркве Светог Саве 1218. године у Киликијску Јерменију, од када се преплићу везе и утицаји две стране, посебно на плану црквеног градитељства.

Поглавар Јерменске апостолске цркве је позитивно оценио статус односа своје и Српске православне цркве и пренео поздраве црквеним великодостојницима СПЦ.

Саговорници су разматрали важност заштите културне и верске баштине и потребу јачања поверења, дијалога и помирења, које је нарочито значајно за регионе у којима се налазе Србија и Јерменија.

Original Article