У просторијама Савеза писаца Јерменије је организована свечана додела „Медаље за литерарне заслуге“ почасном конзулу Републике Србије у Републици Јерменији и угледном јерменском песнику и преводиоцу Бабкену Симоњану поводом његовог 70. рођендана.

О значају књижевног рада Бабкена Симоњана, посебно његовог капиталног преводилачког доприноса у приближавању српске и јерменске културе, говорили су председник Савеза Едуард Милитоњан, директор Историјског института Академије наука Јерменије Ашот Мелкоњан, дописни члан Академије наука Јерменије и историчар старе јерменске књижевности Аелита Долухањан, секретар Савеза писаца Јерменије Петрос Демирчјан, као и отправник послова Амбасаде Републике Србије у Јерменији Зоран Маринковић.

У свом обраћању, отправник послова Зоран Маринковић посебно је истакао пионирски допринос Бабкена Симоњана у приближавању наших култура и народа које деценијама предузима као преводилац, а од 2006. и као почасни конзул Србије у Јерменији, због чега је награђиван бројним књижевним и државним наградама Србије и Јерменије.

Бабкен Симоњан је у свом излагању упутио захвалност Савезу писаца Јерменије, Амбасади Србије у Јерменији и говорницима који су на најлепши начин и темељно представили његово књижевно стваралаштво.

На крају, Бабкен Симоњан је присутнима, на српском језику, прочитао песму „Моја слатка Јерменија“ великог јерменског песника Јегише Чаренца.

Original Article