Отправник послова у Амбасади Републике Србије у Јерменији Татјана Панајотовић Цветковић присуствовала је, на позив Међународног удружења жена у Јеревану (International Women’s Association of Yerevan, IWAY), у својству почасног госта, редовном састанку Удружења и одржала говор о питању родне равноправности и положају жена у Србији.

Панајотовић Цветковић представила је ситуацију на плану родне равноправности у Србији, односно положаја жена, и мере које Влада Републике Србије, посебно Координационо тело за родну равноправност, предузима у циљу побољшања ситуације на овом плану. Акценат је стављен на недавно усвајање Закона о родној равноправности у Србији, са циљем да се изврши хармонизација домаћег законодавства са законодавством ЕУ, односно са међународним уговорима и конвенцијама у области родне равноправности.

У свом обраћању, отправница послова презентовала је основне информације о Србији, развоју билатералне сарадње и традиционални пријатељским везама са Јерменијом.

Имајући у виду да је скуп одржан на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, истакла је о значај овог празника, док је сто био декорисан српским народним заставицама.

Панајотовић Цветковић говорила је о туристичким потенцијалима Србије и обавестила да је за држављане Јерменије укинут визни режим за боравак до 90 дана, те је позвала присутне да посете нашу државу.

Скупу је присуствовало око 40 чланица и гостију, међу којима представница Канцеларије Савета Европе у Јеревану Лиана Амирбекјан и шефица „Јерменске организације добровољаца“ Шогхик Григорјан.

Међународно удружење жена у Јеревану основано је 2012. године, а бави се хуманитарним пословима у циљу пружања помоћи женама и деци Јерменије, подизања свести о родној равноправности, одржавања трибина о разноврсним темама од интереса за женску популацију ради унапређења положаја жена у Јерменији.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)