Поводом ступања на дужност првог српског резидентног амбасадора у Јерменији, амбасадорка Татјана Панајотовић Цветковић дала је интервју за дневни лист „Република Јерменија“.

Амбасадорка Панајотовић Цветковић је направила осврт на историју развоја веза Србије и Јерменије и представила актуелно стање билатералних односа Србије и Јерменије, као и планове за даљи развој сарадње.

Истакла је пријатељске и историјске везе српског и јерменског народа као одличну основу за развој дипломатских односа. Нагласила је да су, према постојећим подацима, контакти успостављени почетком 13. века, када је Свети Сава, први српски архиепископ из династије Немањић, путовао у Киликијску Јерменију.

Чињеница да су се обе земље налазиле на трговачком путу између Истока и Запада, издавање српских књижевних дела у Бечу у 19. веку од стране јерменских мехитариста, хуманитарне везе и солидарност из времена трагичног земљотреса у Јерменији 1988, када је седам српских пилота страдало у мисији допремања хуманитарне помоћи су додатно допринели јачању пријатељства између два народа.

Амбасадорка се осврнула и на кључне тачке у развоју дипломатских односа у последњих неколико година, са акцентом на отварање Амбасаде Србије у Јерменији крајем 2019. године, узајамно укидање виза и упућивање хуманитарне помоћи из Србије за борбу против пандемије Ковид-19.

Говорила је о плановима за наредни период, посебно у погледу јачања политичког дијалога и очекиване посете министра спољних послова Србије Јерменији, реализације заседања Међувладине комисије за економску, научну и техничку сарадњу, јачања пословних веза и економске сарадње на плану информационих технологија, пољопривреде, туризма, фармацеутске индустрије и др.

Пренела је планове за организацију културних догађаја и изложби, размену студената, односно могућност да јерменски студенти у оквиру програма „Свет у Србији“ студирају на универзитетима у Србији, као и за сарадњу на плану издаваштва, кинематографије и спорта, у циљ, препознатљивости Србије у Јерменији и већег приближавања два народа.

Original Article