Одлука градоначелнице Чикага Лори Лајтфут да се од данас сваки 28. јун обележава као званични празник Видовдан деј у Чикагу, представља изузетан гест пријатељства према српској заједници која већ више од 120 година живи у овом граду и доприноси његовом развоју и напретку у свим областима, изјавио је данас генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић за Танјуг.

Овај гест пријатељства има још већи значај узимајући у обзир чињеницу да Србија и САД ове године обележавају 140 година дипломатских односа, па с тим у вези ова одлука градоначелнице шаље поруку пријатељства читавом српском народу широм света, истакао је Јовић.

"Ова одлука није наравно дошла сама од себе и представља доказ да посвећеним деловањем ка остварењу заједничких циљева, чланова српске дијаспоре, државних институција и пријатеља које имамо међу припадницима велике америчке нације, у будућности можемо значајно унапредити односе између српског и америчког народа, али и између Србије и САД", навео је Јовић.

Наравно, највеће заслуге за овакво признање српској заједници у Чикагу припадају свим оним нашим вредним, поштеним, добрим и родољубовим прецима који су живећи и радећи овде у Чикагу већ генерацијама уграђивали српско име у све поре овог друштва, исписујући својим делима најлепше странице историје постојања једног од највећих америчких градова, нагласио је он.

Према његовим речима, посебну захвалност за исход ове иницијативе, поред градоначелнице Лајтфут, дугујемо и Мартини (Томашевић) Хоне, њеној најближој сарадници српског порекла, Ненаду Нену Ðорђевићу из Чикага, који је директно био укључен у ову иницијативу у свим њеним фазама, као и новинару Антонију Kовачевићу који је пружио немали допринос успостављању добрих односа између Генералног конзулата и представника градске управе.

"Мислим да је добра пракса да увек јавно одамо признање људима који су уложили труд и личне капацитете и ја ћу се трудити током свог мандата да то увек чиним, како ничији допринос општем добру нашег народа и државе не би прошао незапажено", додао је Јовић.

Он је нагласио да је Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу успоставио изузетне односе са градским властима у Чикагу, али и са нашом црквом и истакнутим представницима дијаспоре, тако да се убрзо надамо новим, лепим вестима и резултатима иницијатива које смо заједнички покренули у разним областима.

"На крају, искористио бих прилику да свима пожелим срећан Видовдан, а посебно нашем народу на Kосову и Метохији", додао је Јовић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)