У Парохијском дому Црквене општине Љубљана је, као централни део манифестације Месец српске културе у Словенији, свечано отворена изложба музичке традиције српског и других балканских народа, под називом „Где сви ћуте, оне говоре“.

Изложба је организована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Амбасаде Републике Србије у Словенији.

У поставци кустоса Етнографског музеја у Београду Мирослава Митровића представљена је комбинација две изложбе: гусле и свирале.

На отварању изложбе говориле су потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и директорка Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак-Антић.

Поред представника српске дијаспоре, дипломатског кора и свештенства СПЦ, изложби је присуствовала и министарка културе Словеније Аста Вречко, која је са потпредседницом Владе Србије и министарком културе Србије Мајом Гојковић имала први билатерални сусрет.

Први део изложбе представља гусле као митски инструмент српског народа и преносиоца универзалних и моралних порука у неодвојивој епској симбиози: песма, гуслар и гусле. Други део изложбе обухватио је народне дувачке инструменте, свирале, са простора некадашње Југославије. То је простор са којег је Етнографски музеј у Београду, у својој 120 година дугој историји, предмете и сакупљао.

Познато је да су ови терени вековима били изложени бројним миграцијама па су, осим инструмената за које се може рећи да су самоникли, изложени и они који су донесени, усталили се, одомаћили и на крају прихваћени као наши.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 26. јуна.

Original Article