(Last Updated On: May 30, 2022)

У организацији Амбасаде Републике Србије у Љубљани и бројних партнера из Србије и Словеније први пут се организује Месец српске културе у тој држави.

Током месеца јуна, који је у Словенији врхунац културних дешавања, у пет највећих градова ове земље представља се најбоље од српске културе.

Ту су најпре две изложбе: „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, Музеја града Београда, као и изложба под називом „Где сви ћуте, оне говоре“, која представља збирку народних инструмената из колекције Етнографског музеја у Београду. Посетиоцима у Словенији представља се и позоришна представа „Симфонија Црњански“, Позоришта Дадов, као и премијера хит филма „Било једном у Србији“.

Фестивал омладинског фолклора биће одржан у Постојни, Копру и Пирану, док ће књига „Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944“ бити представљена публици у четири града и настојаће да поново окупи потомке оних Словенаца чији су преци Други светски рат провели у српским породицама.

Врхунац Првог месеца српске културе представља гала-концерт прослављеног виолинисте Стефана Миленковића, који ће наступити са ансамблом Камерата Нови Сад и засвирати на музејској виолини на којој је пре три века свирао и чувени композитор Ђузепе Тартини.

Први месец српске културе у Словенији се одржава у седам градова Словеније: у Љубљани и Марибору, као и у Порторожу, Копру, Постојни, Цељу, Велењу, а најављује се слоганом: „Пронађите најближи плакат којим је оглашен Месец српске културе у Словенији. Пронађите најближи културни садржај који вас занима.“

Први месец српске културе у Словенији траје од 1. до 20. јуна а на својим плакатима промовише и кандидатуру Србије за организацију Експо 2027.

Original Article