(Last Updated On: October 27, 2021)

У Љубљани ће од 3. до 12. новембра бити постављена изложба „Рукописни листови у Великом рату“, која ће грађанима Словеније представити магазине које су српски војници писали руком на Солунском фронту током Првог светског рата.

Изложбу најављују плакати написани ћирилицом, који су заправо насловне стране листа „Антена“', а први саветник Амбасаде Србије у Словенији Александар Гаталица каже да је циљ да се грађанима Љубљане скрене пажња на српску традицију и културу.
Изложбу, која ће бити постављена 3. новембра у Парохијском дому у Љубљани, организују Културно друштво Михаило Пупин, Српска православна црквена општина и Амбасада Србије у Словенији.
Посетиоци ће имати прилике да виде неке од десет магазина који су излазили у једноцифреним тиражима, а писали су их српски војници и школарци у ратним годинама почетком 20. века.
„Часописи су писани руком на ћирилици и сваки је имао нацртано заглавље. Неки од њих су изашли тек у једном примерку и читали су се од руке до руке“, рекао је Гаталица.
Сви ти часописи, додао је, чувају се у Народној библиотеци Србије, дигитализовани су и захваљујући овој јединственој прилици биће доступни заинтересованим грађанима Љубљане.
Гаталица је објаснио да у Словенији постоји закон по коме ништа јавно не може да се оглашава ако није на матерњем језику, али су плакати на ћирилици добили све потребне дозволе.

Original Article