Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић синоћ је у Њујорку организовао пријем у част Марине Абрамовић и великог јубилеја 140 година дипломатских односа две земаље.

Пријему су присуствовали бројни званичници америчке администрације на челу са саветником амбасадора САД у УН Елизабет Милард која је, подсећајући на знамените Србе, попут Николе Тесле и Дејвида Вујића, поручила да се увек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

На скупу на којем је Ђурић као специјални изасланик преседника Србије уручио златну медаљу једној од најзначајнијих уметница данашњице, прочитано је писмо председника Србије у којем је у своје и име српског народа изразио најдубље поштовање за рад Марине Абрамовић.

“Србија Вас чека отвореног срца, чекамо Ваше нове перформансе и нове успехе”, порчио је председник Александар Вучић и подсетио да је изложба “Чистач” коју је видело више од 60.000 људи била пример сарадње државе и уметника, а која између осталог показује и потврђује нову политку државе према култури.

Марина Абрамовић нагласила је да ју је признање које је добила из своје земље за свој рад, дубоко дотакло.

Подсетила је да њена уметност није као сликарство, које сви када пожеле могу видети у музеју или галерији, јер иза завршеног перформанса мора да остане утисак и сећање које ће човек увек носити са собом.

Додала је да за њену уметност не би требало да постоји неко посебно знање теорије већ да је важно да сваки човек, био он чистач или председник осети ту енергију и емоције.

Како каже, важно је што је њен перформанс у МоМи који је привукао 850.000 посетилаца, више него код било кога другог живог уметника, показао да је тај вид изражавања важан и жив део уметности.

Навела је и да увек говори да је све могуће и да сви могу да успеју, када је она успела, а долази са Балкана, где је све било тешко у време када је одрастала.

“Свако не за мене је нови почетак”, рекла је Абрамовић, и нагласила да никада ако види зид испред себе не стаје већ иде даље и руши их.

Амбасадор Ђурић изразио је задовољство због скупа који слави и креативност и храброст и нагласио да верује да су управо те две важне особине само неке од многих које спајају српски и амерички народ.

"Уверен сам да ћемо сви заједно достићи велике ствари у годинама које су пред нама", рекао је Ђурић и нагласио да сви заједно можемо да срушимо зидове да бисмо направили друштво и односе које заслужујемо.

Скупу у Хадсон Јардсу, новом, модерном, престижном делу Менхетна, присуствовали су и владика источно-амерички Иринеј, професорка са Универзитета Колумбија Гордана Вуњак Новаковић, званичници града Њујорка, а за њих је амбасадор приредио гала вечеру у част Марине Абрамовић, којој је присуствовала и Милард.

Током дана на Тајмс скверу, на једном од два највећа билборда, а које је закупила амбасада, емитован је промотивни видео спот који осликава везе Србије и Сједињених Америчких Држава, креиран поводом великог јубилеја 140 година дипломатских односа.

Централна прослава великог јубилеја у знак сећана на 1881. годину када су потписани Трговачки уговор и Конзуларна конвенција биће одржана почетком децембра у Вашингтону.

Ђурић: Част је бити Србин на Менхетну

„Част је бити Србин на Менхетну у дану као што је данашњи", изјавио је амбасадор Марко Ђурић након пријема поводом 140 година српско америчких дипломатских односа, а на којем је једној од најутицајнијих уметника данашњице, Марини Абрамовић уручена златна медаља за заслуге.

На пријему се од водећих људи из америчке администрације могле чути фантастичне реченице у славу односа са Србијом.

„Као да смо на крову света са Србијом вечерас овде у Њујорку, наша реклама на Тајмс скверу, Марина Абрамовић светски број један у креативној индустрији на нашем пријему наш почасни гост на прослави 140 година, једна од водећих личности америчке дипломатије у славу односа са Србијом изговора фантастичне реченице”, рекао је Ђурић за Танјуг и РТС након пријема и нагласио да све то говори да напоран рад и труд који се годинама улаже да се ствари у Србији промене почиње да се рефлектује и на нашу позицију у САД.

Саветник амбасадора САД у УН Елизабет Милард подсећајући на знамените Србе попут Николе Тесле и Дејвида Вујића, поручила је на скупу да се увек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

Годишњицу дипломатских односа посвећујемо заједничкој историји и светлој будућности, казала је Милард на пријему и нагласила да је Србија кључни партнер САД посвећен очувању сигурног и стабилног Западног Балкана и партнер који јача на светској сцени.

“А оно што је још важније, Србија је пријатељ САД и за наредних 140 година”, рекла је она.

Ђурић је рекао да је поносан што је на пријему, организованом у част Марине Абрамовић видео толико успешних младих и креативних људи из српске заједнице, молекуларних научника, ИТ инжењера, доктора наука са Колумбије, професора Харварда.

“То су људи у којима тражимо ослонац за нашу будућност и развој“, рекао је Ђурић и дадао да је поносан лично, а како је додао и Абрамовић је говорила о рушењу зидова, на инцијативу Отворени Балкан, не само зато што руши зидове већ што гради и нове мостове пријатељства не само у САД већ и на многим другим местима.

Ђурић је додао да је у лепом и тешком времену у прилици да говори о сшстинској промени парадигме политике и друштва у Србији и стварању друштва оријентисаног ка напретку, раду и просперитету.

“Претходна два дана разговарао сам лично са пет чланова Конгреса из Републиканских и Демократских редова, који имају озбиљну политичку тежину”, рекао је Ђурић и нагласио да се прошле недеље састао са још четири Конгресмена, што је значајно, пред сутрашње саслушање о ситуацији у Конгресу о ситуацији на Западном Балкану.

“Ту ће бити различитих тонова али ће их бити мање него иначе, све до момента док још више не буде позитивних тонова”, рекао је он и нагласио да не треба да се чуди што се неки због рада и труда Србије секирају и организују протест испред Конзулата.

„Никоме ништа не замерамо, ми радимо да Србија буде и следеће годне земља са највећим растом која ће привући највише страних инвеститора“ , рекао је амбасадор.

Ђурић је додао су сви добродошли, баш као што каже библорд на Тајмс скверу – посетите Србију драги пријатељи одакле год долазите.

Амбасада је осим пријема поводом великог јубилеја 140 година српско америчких односа закупила један од највећа два екрана на Тајмс скверу где је емитован промотивни спот о специјалним везама Србије и САД.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)