Берн:-Амбасадор-Брадић-са-председником-асоцијације-„Економи-Свис“-о-јачању-привредне-сарадње



(Last Updated On: March 18, 2023)

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић и председник асоцијације „Економи Свис“ Кристоф Медер, која окупља око 100.000 швајцарских фирми и запошљава близу два милиона људи, разговарали су о могућностима за даље унапређење привредне сарадње – посебно у домену биотехнологија, области информационо-комуникационих технологија, енергетске транзиције и екологије.

Робна размена између Србије и Швајцарске је у прошлој години повећана за више од 30% у односу на 2021. годину, достигавши износ од од 802 милиона франака, док је још бољи биланс остварен у домену размене услуга, чија је вредност била скоро 1,2 милијарди франака. Обострано је констатовано задовољство чињеницом  да је тиме настављена тенденција константног раста обима привредне сарадње у последње четири године, посебно у домену услуга, упркос тешким изазовима и проблемима које су изазвале вирусна пандемија и ратни сукоб у Украјини.

Амбасадор Брадић и први секретар Бојан Стојановић су представили део пројеката који су у Србији у плану или чија је реализација већ покренута – као што су Био4 кампус у Београду, даља изградња железничке и путне инфраструктуре, пројекти у области енергетске транзиције, као и обновљивих извора енергије. У разговору су учествовали и члан УО одбора „Економи Свиса“ Александер Кеберле , који је руководилац сектора за екологију, енергетику и инфраструктуру, као и руководилац одељења за Србију Катја Капаул.

Read More