(Last Updated On: October 15, 2020)

У Руском дому у Београду одржана је свечаност посвећена једном од најсветлијих празника „Дану породице, љубави и верности“. Свечана манифестација се организује уз благослов патријарха српског Иринеја и подршку Подворја Руске Православне Цркве и београдског одељења Међународног фонда јединства православних народа.

У част Светих Петра и Февроније 8. јула Његова Светост патријарх српски Иринеј традиционално је служио архијерејску литургију у Храму Свете Тројице Подворја РПЦ у Београду. Увече је у РЦНК „Руски дом“ одржано свечано награђивање парова и уручивање грамата и медаља „За љубав и верност“. Патријарх српски Иринеј и заменик руководиоца Росотрудничества Александар Радков наградили су супружнике, који су преко 25 година у браку. На свечаној церемонији су учествовали директор Руског дома у Београду Надежда Кушченкова, настојник Храма Свете Тројице отац Виталиј Тарасјев, представници Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, руских и српских бизнис-организација, сународници из различитих региона Србије, као и други уважени гости.

Фото: Лола Ђорђевић

По завршетку церемоније награђивања одржан је и свечани концерт „Ансамбла солиста“ Академског оркестра руских народних инструмената „Некрасов“, а специјално за госте оперска певачица Дарја Давидова извела је песму „Анђео“ композитора Владимира Бељајева.

Руски празник „Дан породице, љубави и верности“ осваја све већу љубав и пажњу у Србији, ова свечаност је постао прави догађај у духовном и световном животу земље. Из године у годину у најстаријем страном центру Росотрудничества све више породица учествује у овој дивној свечаности, а то није случајно, јер је сама идеја празника, који преноси традиционалне породичне вредности, веома близак братском српском народу.

Медији:

Спутник
https://rs-lat.sputniknews.com/…/201907081120312445-patrij…/

Курир
https://www.kurir.rs/…/odlikovanje-iz-ruke-patrijarha-irine…

Дневник
https://www.dnevnik.rs/…/patrijarh-irinej-odlikovao-direkto…

Танјуг
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=493002

ТАСС
https://tass.ru/obschestvo/6643726

Красная весна
https://rossaprimavera.ru/news/de70d828

Original Article