(Last Updated On: November 20, 2020)

У среду, 15. јануара у Руском центру за науку и културу у Београду одржана је свечана академија, уприличена поводом обележавања два значајна датума из историје Првог светског рата: 100. годишњице Кримске евакуације и Дана српско-руског братства. Иницијатива да се овај Дан традиционално обележава у Руском дому покренута је од стране Удружења „Српски кривак“ из Сремских Карловаца.

Датум одржавања манифестације није одабран случајно. Руски цар Николај II је 15. јануара 1916. године потписао ултиматум, захваљујући коме је почела евакуација српске армије на острво Крф у Грчкој, тих трагичних година Првог светског рата. Захваљујући овоме спасено је хиљаде деце, жена и војника. Управо је овај дан Друштво одабрало за годишње обележавање Дана братства Руса и Срба.

Свечаност је отворена у Галерији Руског дома ретроспективном изложбом слика учесника културно-уметничке асоцијације ,,Вукадиновић“ која броји и доста руских чланова. Централни догађај вечери био је свечани концерт, одржан на сцени Велике сале. Присутне је поздравио шеф одељења за питања културе, спорта и омладине Руског дома Јевгеније Дјомин. Свечаности су присуствовали представници друштава српско-руског пријатељства, руски сународници, партнери Руског дома, представници медија. Почасни гост свечане академије била је примадона Опере Народног позоришта у Београду, проф. академик Радмила Бакочевић. Оперској легенди је овом приликом Друштво уручило Орден српско-руског братства за животно дело и изузетан допринос неговању српско-руских културних веза. На програму свечане академије нашле су се српске и руске патриотске песме у извођењу Уметничког ансамбла Министарства одбране ,,Станислав Бинички“, мушког академског вокално-инструменталног ансамбла «Арханђели» и оперских солиста Народног позоришта у Београду.

Original Article