Дачић:-Успели-смо-да-сачувамо-државне-интересе,-нећемо-преко-црвених-линија



(Last Updated On: March 21, 2023)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Бриселу да је договор у Охриду у оквиру дијалога Београда и Приштине веома значајан и да је део свеукупног напора Србије на нормализацији односа са Приштином.

Шеф српске дипломатије је у изјави новинарима поновио да нема пристанка на нешто што би било изван црвених линија Србије.

“Договор је веома значајан, он је део нашег свеукупног напора, који већ 10 година улажемо у то да радимо на нормализацији наших односа са Приштином. И то је само то, ништа више”, изјавио је Дачић, који у Бриселу учествује на Међународној донаторској конференцији за погођене у недавним розорним земљотресима у Турској и Сирији.

Дачић је нагласио да је Србија пажљива при формулацијама и да жели нормализацију.                              

Сматра да је договор из Охрида у том смислу добар и да ако га се сви буду придржавали може допринети нормализацији и смиривању тензија.

“И у самом тексту стоји да стране различито мисле о статусном питању. Какво онда признање? Са друге стране сте јасно чули и од председника Александра Вучића и од премијерке Ане Брнабић и од мене да смо се ми сагласили да имплементирамо оно што смо се договорили до наших црвених линија. То је међусобно признање и нема чланства у УН”, напоменуо је министар спољних послова.

Дачић је истакао је да је Србија успела да заштити националне и државне интересе и да је то важан импулс за даље евроинтеграције.

Додаје да ће ЗСО постати део правног система ЕУ, односно да ће њено спровођење бити обавезујуће за Приштину.

Извор / фото: ТАНЈУГ

Read More