Како-је-сан-постао-стварност



(Last Updated On: March 20, 2023)

,,Пруга снова. Омладинска радна акција Београд – Бар 1971-1975“  –  назив је монографије др Видоја Голубовића, чије је представљање одржано у Руском дому. Голубовић се у овом капиталном делу детаљно позабавио настанком једне од најзначајнијих саобраћајница у бившој Југославији, која је пре нешто више од пола века изграђена захваљујући великом и преданом труду акцијаша, међу којима је било и младих из Совјетског Савеза.

Иза километара изграђене пруге остала су неизбрисива сећања на искрена пријатељства, солидарност и бригадирско стваралаштво. Тог грађевинског подухвата који је резултирао настанком једног од највећих инфраструктурних објеката бивше Југославије присетили су се Светозар Мијаиловић, председник ФК „Црвена Звезда“, председник омладине Србије (1973-1977), проф. др Аца Марковић, некадашњи председник Комисије за добровољни омладинки рад, Велизар Поповић, председник Удружења учесника Омладинске радне акције Београд‒Бар и Момир М. Марушић, аутор више књига на тему радних акција у Југославији. Одломке из монографије читао је Алекса Зарев.

Била је ово прилика и за окупљање бивших акцијаша који су добровољно, без обзира на тешкоће које су их пратиле у постављању темеља ратом разрушене земље, градили путеве, мостове, зграде и тиме послали новим генерацијама дивну поруку заједништва и искрене љубави и поштовања према својој домовини.

Read More