(Last Updated On: October 10, 2020)

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је  данас у Москви са министром иностраних пословаРуске Федерације Сергејем Лавровим.

Министри Дачић и Лавров разговарали су о Косову, актуелној политичкој ситуацији, избегличкој кризи и хиљадама миграната који су прошли кроз Србију на путу ка Западу.

Након састанка ка конференцији за новинаре двојица министара су се сагласили да се односи између Русије и Србије се успешно развијају у свим областима.

Министар Дачић истакао је да је  Русија један од најважнијих стратешких партнера Србије и да је Београд захвалан Москви на подршци у међународним организацијама по питању Косова.

“Да није Русије, Србија би била у много лошијој ситуацији кад је реч о Косову”, рекао је он.

Дачић је истакао да се односи између Србије и Русије успешно развијају у свим сферама.

“Планирамо да даље развијамо билатералне односе и припремамо се за потписивање неколико билатералних споразума и меморандума “, казао је он.

Министар Лавров  истакао је да је са министром Дачићем разговарао  оситуацији на Балкану, нарочито у контексту мигрантске кризе.

“Знамо да је Србија под притиском”, рекао је Лавров.

“Пружићемо помоћ како бисмо помогли Србији да изађе на крај са тим проблемом”, поручио се шеф руске дипломатије.

Руски министар спољних послова је оценио да Москва и Београд успешно развијају сарадњу у политичкој, економској, војној и техничкој области.

“Ценимо суштински политички дијалог”, рекао је Лавров, подсетивши на посете српског премијера Александра Вучића Москви у октобру 2015. и председника Томислава Николића у марту ове године.

“Такође, руски премијер Дмитриј Медведев позван је да посети Србију”, додао је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао и да међувладин комитет за трговинску и економску сарадњу интензивно ради, а развија се и војна и техничка сарадња, о чему је Дачић разговарао са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином и министом одбране Сергејем Шојгуом.

„Европске интеграције Србије и сарадња са НАТО-ом суверена су ствар Србије”, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

“Ми се према томе односимо као према сувереном праву наших српских пријатеља, наших српских стратешких партнера”, рекао је Лавров.Он је додао да је главно да ЕУ, развијајући односе с потенцијалним чланицама, не намеће своју  позицију и тера их да праве избор између ЕУ и Русије, “или Русија или ЕУ”.

“Однос Србије са НАТО-om је суверено право Србије. Знамо да Србија као и многе друге земље које не улазе у Алијансу, учествују у многим догађајима, укључујући и у вежбама”, рекао је Лавров, додајући да је и Русија спремна да обнови односе са Алијансом, искључиво на равноправним основама.

Он је рекао да у недавном споразуму који је Србија ратификовала и потписала са НАТО-oм, “не види ништа необично”.

Министар Дачић је рекао да се питање чланства у НАТО-у не поставља у Србији, и да грађани Србије то не желе и додао да се Србија одлучила за војни неутралитет и да ће се задржати на нивоу сарадње Партнерства за мир с Алијансом.