(Last Updated On: November 16, 2022)

У Галерији Руског дома синоћ је уприличено отварање изложбе ,,Трон“ светски признатог графичког дизајнера и фотографа Павела Суровог.

Кроз раскошне уметничке фотографије великог формата аутор је приказао богатство различитости народних ношњи народа Балкана, смело компонујући традиционалне елементе и приказујући их из другачије оригиналне перспективе. Како каже, стављајући спој традиције и духовности у фокус, посебно битан елемент његовог уметничког приступа је поимање женске лепоте као неисторијске, односно ванвременске естетске категорије.

Са својом етно фото колекцијом „Трон” фотограф Павел Сурови освојио је прво место на међународном фестивалу ,,Етномода 2022“ у Санкт Петербургу, у категорији ,,модна фотографија“.

О Павелу Суровом и његовом раду синоћ су говорили глумица Вјера Мујовић, фотограф Небојша Бабић, директорка Културних станица Европске престонице културе – Нови Сад 2022 Виолета Ђерковић и помоћница начелника у Градској управи за културу Града Новог Сада Мирјана Лукић Маринковић.

У духу тематике изложбе, вече је употпунио модерни плес са етно мотивима уметнице и кореографкиње Алисе Оравец из Панчева и Мартина Марека.

Изложбу организује Град Нови Сад и Културни центар ,,Кисач“ уз подршку Руског дома, а за посетиоце је отворена до 30. новембра.



















Original Article