(Last Updated On: October 16, 2020)

Са колико интересовања и љубави се Срби односе према руској култури, могли су још једном да се увере запослени Руског центра за науку и културу у Београду приликом посете Гимназији „Бора Станковић“ у Врању. Посета је била још једнан корак ка развоју постојаћих пријатељских односа између Руског дома и ове, једне од најстаријих образовних институција у земљи, која поносно носи име писца, чија су дела ушла у златни фонд светске књижевности. Љубав према Русији овде није случајна. Многи руски професори су оставили значајан траг у раду Гимназије, након што су после грађанског рата пронашли свој други дом у врањском округу.

Гимназија је посебно поносна на модерно уређен Руски кутак у коме се одржавају часови руског језика и књижевности. Ученици су за госте припремили пригодан културни програм: руске народне песме и музичке нумере из свог краја. Представници руководства Гимназије говорили су о сарадњи са Белгородским државним технолошким универзитетом ,,Шухов“, које пружа могућност матурантима Гимназије да наставе своје школовање на високошколским образовним установама у Русији. Представљена је и презентација о посети групе ученика Гимназије Москви и Белгороду у фебруару ове године, а која је резултат сарадње између Митрополије белгородске и Епископије врањске.

Представник Руског центра за науку и културу у Београду Александра Милошевић је изразила захвалност руководству и наставницима Гимназије за рад на развоју интересовања код ученика према богатој руској култури и руског речи и предала Гимназији комплет књига и стучне литературе на руском језику.

Original Article