Основна-школа-„Мирослав-Антић“-у-Нишу-угостила-Руски-дом



(Last Updated On: December 10, 2022)

Преко 100 основаца школе „Мирослав Антић“ у Нишу присуствовало је часу руске културе, историје и руског језика, одржаног у организацији Руског дома.

О најинтересантнијим историјским чињеницама, културном наслеђу, традицијама и народима Русије говорила је Јулија Даниловић, предавач руског језика на течајевима у Руском дому.  Многе информације, попут оне да путовање Транссибирском железницом, која повезује европски део Русије са највећим источносибирским и далекоисточним градовима, траје чак 7 дана, биле су за основце право откриће.  Децу је заинтересовала и прича о највећем на свету налазишту дијаманата ,,Мир“ у Јакутији и чињеница да се становници овог руског краја одлично осећају и на минус 60 степени. Ученици школе су се упознали са руским традиционалним занатима, културним наслеђем северних и јужних народа Русије. Имали су прилику да виде руску народну ношњу, сазнају од чега се праве традиционалне руске чизме „ваљенке“, разгледају играчке са ликом јунака руских бајки и предмете народне радиности.

Ученици су имали доста питања, па је час могао да траје цео дан. Пријатно смо били изненађени њиховим познавањем руске културе. Имали су одговоре и на најсложенија питања која би многе у Русији натерала на размишљање.

Руски дом је даровао основцима ранчеве и школски прибор са сликом медведа и матрјошке – симболима Русије, и наравно нова знања из области руске културе и руског језика која ће им сигурно користити.

Read More