(Last Updated On: October 16, 2020)

Министарство спољних послова Русије уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“ организује у земљама Заједнице независних држава и иностранству наступе Дечјег музичког позоришта младог глумца из Москве. Позориште је у Београду настипило са музичком представом „Фантазије на тему Дунајевског“, посвећеном 75. годишњици Победе у Другом светском рату.

Ова тема је посебно актуелна у Србији. Пре 75 година, у Београдској офанзиви, совјетске трупе су заједно са Југословенском народном армијом ослободиле источни и јужни део земље и њен главни град Београд од нацистичких окупатора.

Музичка представа је отворила циклус манифестација, којима ће Представништво Россотрудничества у Србији – Руски дом у Београду обележити овај јубилеј.

Млади глумци су успели да дочарају емоције које су владале у народу током ратних година. Аутори представе и глумци су се трудили да донесу до гледаоца да рат није апстракција, већ стварни догађај. Успомена на њега треба да остане чиста и да зближи наше народе, а сећање, као штафету, треба преносити из генерације у генерацију.

Представа у Руском дому је привукла велико интересовање публике различитих узраста! Међу почасним гостима био је и Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

У холу Велике сале овом приликом је отворена изложба слика руских аутора, посвећена јубиларној годишњици наше заједничке херојске историје.

Original Article