(Last Updated On: October 10, 2020)

У организацији Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и Амбасаде Уједињеног Краљевства, у Зрењанину се одржава радионица “Међународна војна сарадња и мултинационалне операције”, у којој учествује више од 50 представника штампаних и електронских медија, министарстaва одбране и спољних послова и Војске Србије. Радионица је прилика да се новинари из прве руке информишу о актуелним темама и процесима, али и да добију одговоре на питања која заокупљају пажњу јавности.
Поздрављајући присутне, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић подсетио је да је реч о трећем окупљању овог типа, истичући да су циљеви дводевне радионице представљање међународне војне сарадње, значаја мултинационалних операција под окриљем УН-а и ЕУ у којима су ангажовани наши припадници широм света, као и разјашњење недоумица у вези са Програмом Партнерство за мир у оквиру сарадње са НАТО-ом.

У првом делу данашње радионице било је речи о међународној војној сарадњи из угла партнерских земаља. Том приликом шеф НАТО војне канцеларије у нашој земљи бригадни генерал Ћезаре Маринели говорио је о структури те организације, као и о досадашњим модалитетима и перспективама сарадње са Републиком Србијом.

Изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Сајмон Фицгибон излагање је посветио специфичним облицима сарадње које та земља негује са Министарством одбране и Војском Србије, посебно истичући значај школовања и усавршавања наших припадника у Уједињеном Краљевству.

Указујући на важност интероперабилности за ефикасну сарадњу оружаних снага партнерских земаља, изасланик одбране Оружаних снага Сједињених Америчких Држава у Београду пуковник Тафт Блекбурн говорио је о досадашњој сарадњи, истичући као успешан пример базу „Југ”, као регионални центар за обуку припадника за учешће у мировним операцијама.

Други панел отворен је излагањем амбасадора Бранимира Филиповића, в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, који је говорио о Индивидуалном акционом плану партнерства (IPAP) у оквиру сарадње Републике Србије са НАТО-ом, а затим су представници Министарства одбране детаљније представили сарадњу са том организацијом.

Начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић говорио је о недавно потписаном логистичком споразуму са НАТО-ом, начелник Управе за стратегијско планирање бригадни генерал Слободан Јоксимовић представио је оквир сарадње Републике Србије и Војске Србије са НАТО-ом у оквиру Програма Партнерство за мир, а мајор Душан Мрдак из Управе за међународну војну сарадњу говорио је о конкретним облицима сарадње са НАТО-ом.