(Last Updated On: October 15, 2020)

Завршен Регионални форум иностраних дипломаца Русије у Србији

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду 29. јуна одржано је свечано отварање „Регионалног Форума (сусрета) иностраних дипломаца Русије у Србији“, највеће манифестације за дипломце у балканском региону, коју је организовала Светска асоцијација дипломаца уз подршку Федералне агенције за послове Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и за међународну друштвену сарадњу (Росотрудничество) и Фондације председничких грантова.

Презентације универзитета, округле столове и семинаре је током сусрета дипломаца посестило преко 100 људи, представници шест руских и пет српских универзитета, руководиоци удружења иностраних дипломаца руских (совјетских) универзитета из Србије, Грчке, Пољске, Словачке, Црне Горе, Либана, Чешке, Естоније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Словеније, Бенина, Литваније, Хрватске, Македоније и Албаније, студенти и студентска удружења, матуранти из Србије и балканских земаља, руководиоци руских и страних непрофитних организација.

На почетку церемоније се обратила руководилац Представништва Росотрудничества у Србији Надежда Кушченкова, која је прочитала поздравно писмо од руководиоца Росотрудничества Елеоноре Митрофанове посвећено важности сличних манифестација за јачање пријатељства и веза између дипломаца универзитета Русије.

Владимир Четиј, председник Светске асоцијације дипломаца, у свом обраћању истакао је главне циљеве Форума: проширити круг познанстава дипломаца, постићи сарадњу са државним структурама, асоцијацијама дипломаца и бизнис организацијама, а изразио је и захвалност министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу на подршци у одржавању Форума у Београду.

Министар Ђорђевић је искористио случај да потврди да се данас узајамни односи Русије и Србије налазе на највишем нивоу.

Ксенија Винографова, трећи секретар Департамента за рад са сународницима у расејању Министарства спољних послова Русије, прочитала је поздравно писмо учесницима и гостима форума од одговорног секретара Владине комисије за послове сународника у расејању, директора Департамента Олега Маљгинова.

Наталија Кулишенко (Росотрудничество) је истакла да је међу приоритетним правцима делатности Росотрудничества кључна популаризација руског језика и руског образовања у иностранству: „Сваке године само у оквиру владиних квота у Русију долази 15000 страних студената да студирају на буџету. Земље, које су добиле највише квота 2018/2019. академске године су: Вијетнам са 965, Кина са 955 и Таџикистан са 630 места.“

Током свечаног отварања Форума Надежда Кушченкова је уручила награде Росотрудничества за активан рад на развоју међународне друштвене сарадње и јачање пријатељства и узајамно разумевање међу народима Русије и Србије Радмили Тонковић, председнику управе Асоцијације студената и дипломаца совјетских/руских универзитета Србије, Бранимиру Нешићу, председнику Асоцијације диплоамца совјетских/руских универзитета Србије, и Горану Петронијевићу, главном саветнику АНУ „Руска хуманитарна мисија“ на Балкану.

Председник управе Асоцијације Радмила Тонковић је изјавила: „Наш Форум је јединствен у оквиру Светске асоцијације дипломаца универзитета Русије управо зато што ми први истичемо везу дипломаца са студентима, који почињу свој академски пут. Зато желимо да помогнемо младима да добију високо образовање, које смо ми, дипломци универзитета Русије, добили и захваљујући којем смо могли да радимо у целом свету, да постанемо стручњаци и држављани света.“

Међу уваженим учесницима били су и: Франтишек Маријан Свитала, заменик председника Координационог савета Светске асоцијације дипломаца у земљама Европе, председник Асоцијације дипломаца универзитета Санкт Петербурга у Пољској, Аси Зухејр, председник Асоцијације дипломаца универзитета СССР у Либану, представници координационих савета сународника балканских земаља, представници руских и српских универзитета.

У оквиру манифестације у Руском дому су одржани округли столови на теме: правни аспекти формирања и развоја Асоцијација дипломаца, пријем иностраних студената на руске универзитете, сарадња са пословним организацијама. Иља Сјомин, члан Друштвене коморе, председник Националног савета извозника, представљао је на округлим столовима Друштвену комору Руске Федерације, а са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зораном Ђорђевићем дотакао се питања о проблемима и ефикасним начинима помагања приликом запошљавања иностраних студената и дипломаца.

На крају Форума су се разматрали путеви о даљем развоју делатности регионалног европског Координационог савета (Европске асоцијације) дипломаца руских универзитета у оквиру Светске асоцијације дипломаца. Одржана је презентација поново формиране Асоцијације студената и дипломаца руских и совјетских универзитета у Србији.

Најважнији акценат балканских сусрета било је прецизирање неопходности формирања главних критеријума заједничких активности страних асоцијација руских дипломаца о најважнијим питањима, који представљају заједнички интерес.

Асоцијације дипломаца совјетских и руских универзитета представљају огроман друштвени, пословни и интелектуални потенцијал, који је објективно тражен ради јачања међународних односа. Делатност асоцијација дипломаца руских и совјетских универзитета усмерена је на јачање мирног дијалога између држава и народа.

Original Article