(Last Updated On: October 15, 2020)

У оквиру припреме манифестација поводом 100. годишњице евакуације са Крима делегација на челу са замеником руководиоца Росотрудничества Александром Радковом посетила је Белу Цркву. У саставу делегације били су: руководилац РЦНК „Руски дом“ у Београду Надежда Кушченкова, војни аташе Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији Андреј Собакин, генерални директор Фондације за подршку социјалних иницијатива „Родни градови“ Олга Андрејева, председник Координационог савета руских сународника Марина Вучковић, представници Општекадетског удружења руских кадетских корпуса у иностранству у Београду и председници ОРС Србије.

Током посете делегација је посетила руске гробове и споменик подигнут „у сећање на умрле предаваче, ученике и запослене у Југославији“, који се налазе у руском делу градског гробља Беле Цркве, а посетила је и музеј историје кадетства, „Меморијалну кадетску собу“, где Валентина и Владимир Кастељанов чувају књиге, документа, фотографије и личне ствари представника руске емиграције.

Бела Црква је постала уточиште за многе руске емигранте, који су били принуђени да напусте Русију због Грађанског рата. Двадесетих и тридесетих година прошлог века овде су се налазили Николајевско Кавалеријско училиште, Кримски кадетски корпус и његов наследник – Први руски кадетски корпус великог кнеза Константина Константиновича, који су били евакуисани из Русије. У центру града се налазио Маријински донски женски институт.

Original Article