Успешни-разговори-у-Стејт-департменту,-упозорења-Куртију-искрена



(Last Updated On: February 2, 2023)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су разговори које је водио у Вашингтону уочи данашњег Молитвеног доручка били успешни за Србију, да је из Стејт департмента стигла још једна потврда да је поступање председника Александра Вучића исправно и да штитимо националне и државне интересе тако да не угрозимо сопствену будућност.

“САД искрено подржавају став да је Заједница српских општина нешто што је претходно договорено, а не предмет разговора, да мора бити формирана да би се даље разговарало и потом приступило имплементацији споразума”, рекао је Дачић за Танјуг у Вашингтону.

Он је нагласио да је имао низ веома важних састанака у Стејт департменту.

Саветник америчког државног секретара Ентони Блинкена, Дерек Шоле и специјални изасланик за Западни Балкан Гарбијел Ескобар били су јасни да подржавају принципијелни став Србије, што је, како је додао Дачић и Блинкен потврдио и јасно у разговору са председником Србије.

“Посебно је значајно то што су нас Шоле и Ескобар уверавали да САД искрено подржавају став да је ЗСО нешто што је претходно договорено, а не предмет разговора и да подржавају став да ЗСО мора бити формирана па да се даље разговара и потом приступи имплементацији споразума”, рекао је Дачић и нагласио да је важно за Србију то што је јасно речено шта су наше црвене линије и да не можемо да дозволимо да се поништи Бриселски споразум потписан пре 10 година.

Министар је рекао да су му званичници Стејт департмента рекли да ће САД бити транспарентне, да ће нас упознавати о свему и да заиста мисле озбиљно када кажу да упозоравају Куртија да је ЗСО нешто о чему нема разговора.

“Добили смо јасно уверење да САД сматрају да је ЗСО оно што прво треба урадити, сада, а не после и да високо цене конструктивну позицију Србије, да би желели да то буде у корист целог нашег региона”, рекао је министар.

Битно за Србију је, како је нагласио Дачић, то што САД озбиљно разговарају са партнерима о начину на који Куртију треба да се стави до знања шта мора да се уради да се формира ЗСО. 

“Задовољни смо ставом, не знамо како ће се на крају завршити али Србија ће свакако бити конструктивна”, рекао је Дачић и додао да САД дају подршку за наставак стратешких и билатералних односа Вашингтона и Београда.

Министар је навео да је разговарао и са Сенатором Роном Џонсоном и конгресменком Клаудијом Тени која је копредседавајући српског кокуса, и она је како је додао, дала предлог да делегација конгресмена са њом на челу дође у посету Србију.

Подсетио је да се ових дана обележавају 142 године успостављања односа тадашње Србије и САД и да је реч о документу који је на снази и дан данас, што говори о континуитету наших односа.

Извор/Фото: Танјуг

Read More