(Last Updated On: October 16, 2020)

Дани руског филма у Србији отпочели су 24. октобра у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду конференцијом за новинаре на којој је представљен програм форума.

Конференцију је отворио шеф одељења за питања културе, спорта и омладине Руског дома Јевгеније Дјомин. Он је у свом обраћању истакао да је задовољство пратити интензиван развој културних односа између Србије и Русије, а то доказују и Дани руског филма у Србији на чијем су програму најбоља остварења савремене руске кинематографије. У име града Београда новинарима се обратио заменик градоначелника Андреја Младеновић. Он је похвалио успешну сарадњу града са Руским домом, захваљујући којој Београђани и гости престонице имају могућност да посете широк спектар квалитетних манифестација уз учешће најбољих представника руске културе. О програму форума су говорили чланови руске делегације: Марија Лемешева, главни уредник руског издања часописа «Кинорепортёр», члан Удружења кинематографа Русије и глумци Ана Исајева и Петар Зекавица. У раду конференције учествовао је и представник Амбасаде Русије у Србији Александар Конанихин. У њеном завршном делу говорници су позвали све заинтересоване на отворене пројекције у Југословенској кинотеци од 25. до 27. октобра.

Програм Дана руског филма у Београду је у вечерњим часовима свечано отворен војном драмом Алексеја Сидорова ,, Т-34″.

Филмски форум се одржава уз учешће Међународног фонда јединства православних народа из Москве, подршку Министарства културе Руске Федерације, Удружења кинематографа Русије, Представништва Россотрудничества у Србији, Града Београда и Југословенске кинотеке. Организатор је продуцентска кућа „Синемарус“.

Original Article