(Last Updated On: October 16, 2020)

У Србији се током последњих неколико година уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“ са успехом одржавају наступи младих руских извођача инструменталиста, учесника пројекта „Посланство уметности“ Дома музике из Санкт Петербурга.
У среду, 13. октобра у Великој већници суботичке Градске куће лауреати међународних такмичења Јелизавета Иванова (флаута) и Александар Болотин (клавир) извели су дела Ј.С. Баха, В.А. Моцарта, Ф. Шопена, Ф. Мартена, Ж. Муке. Те вечери је међу љубитељима класичне музике било и руских сународника, представника културних и друштвених кругова града, предавача и ученика музичких школа. Концерт је оставио трага у културном животу града, а резултат је успостављене плодне сарадње Руског дома са локалним градским властима и Друштвом српско-руског пријатељства „Св. Александар Невски“.
Циклус концерта „Послансво уметности-2019“ сутрадан је затворен у српској престоници. У Руском дому их је угостила београдска публика – поштоваоци руске извођачке школе.
Пројекат ,,Посланство уметности“ реализују Дом музике из Санкт Петербурга и Федерална агенција ,,Россотрудничество“. У оквиру пројекта се одржавају наступи младих солиста у Руским центрима за науку и културу у иностранству.
Дом музике из Санкт Петербурга је основан на иницијативу Министарства културе Руске Федерације. Мисија ове установе је развој класичне музике, очување извођачке традиције и припремање младих руских музичара за међународна такмичења и фестивале. Основна пажња се поклања инструменталистима – студентима и дипломцима конзерваторијума у Русији узраста између 16 и 30 година.
Оснивач Дома музике је професор Сергеј Ролдугин, виолончелиста, диригент, народни уметник Русије, уметнички директор Дома музике и некадашњи руководилац Санкт Петерсбуршког државног конзерваторијума ,,Римски-Корсаков“.
Дом музике из Санкт Петербурга пружа могућност учесницима својих програма да наступају у најрепрезентативнијим концертним дворанама широм света, учествују у мастер клас радионицама истакнутих уметника и стекну искуство наступа са симфонијским оркестром.
Водећи учесници програма Дома музике су лауреати престижних међународних такмичења. Данас граде своју уметничку каријеру, наступајући у најпознатијим концертним дворанама широм света. Многи од њих држе мастер клас радионице за будуће генерације младих извођача.
Од 2012. године је у оквиру пројекта ,,Посланство уметности“ организовано више од 200 наступа у 43 земље у свету: Европи, Азији, Северној и Јужној Америци.

Лист ,,Политика“ о концерту „Посланство уметности“ у Руском дому

Original Article