(Last Updated On: October 16, 2020)

У Представништву Россотрудничества у Србији, Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду организован је низ манифестација, поводом обележавања Дана народног јединства. Руски дом је током празничних дана традиционално био место сусрета руских сународника, представника друштвених и културних кругова Србије, руско-српских предузећа и партнера ове културне установе.

Празнични програм Руског дома је отворен 1. новембра изложбом „Стварање руске државности“ Московског државног музејског комплекса Коломенско-Измајлово-Љубљино. Изложбу су отворили изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан Харченко и директор музејског комплекса Всеволод Тимофејев.

Посебан поклон поводом празника био је наступ Државног академског Северног руског народног хора. Током девет деценија постојања овај уметнички ансамбл кога чине хор, плесна група и оркестар руских народних инструмената дарује публици снажан духовни набој, лепоту истанчаног покрета, посебан шарм и непоновљив звук, који је у великој мери обојен посебним северним дијалектом. У организацији Руског дома ансамбал је наступио у регионима Србије – Смедереву и Новом Саду.

У наставку празничних манифестација, 4. новембра у Концертној сали Руског дома одржан је свечани концерт уз учешће уметника из Русије. Публици су се представили: народни уметник Русије, пиjаниста Јуриј Розум, заслужни уметник Русије Јан Осин. У програму концерта су учествовали и млади извођачи – студенти Факултета музичке уметности у Београду. За руске сународнике и пријатеље Руског дома био је организован коктел.

Original Article