(Last Updated On: November 23, 2022)

Уз подршку Министарства просвете Руске Федерације, данас је у Руском дому одржано отварање и први дан редовног и онлајн рада Међународног образовног форума „Руски језик и евроазијски вектор развоја образовања, науке и културе“. Форума ће у наредном периоду, поред Београда, бити одржан у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду и на Универзитету у Источном Сарајеву. Програмом је предвиђено упознавање академске заједнице са новим образовним могућности у Русији, подстицање интересовања за проширење сарадње између средњошколских и високошколских установа, пружање подршке развоју научне и студентске размене.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко је у свом поздравном обраћању организаторима и учесницима форума, истакао да је упркос покушајима Запада да политизује руску научну и образовну сферу, интересовање за стицање високог образовања у Русији и изучавање руског језика у Србији и даље значајно.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов је, са своје стране, скренуо пажњу на поједине проблеме у српском образовном систему, који утичу на смањење потенцијалног броја ученика руског језика и, с тим у вези, на даљу одлуку младих из Србије да наставе своје школовање у Русији. Као један од негативних примера навео је принцип по коме ученици гимназија и средњих школа не могу изабрати руски језик као други страни, уколико га нису учили у основној школи.

У оквиру форума одржана је и међународна научно-практична конференција на којој су разматрана актуелна питања развоја научне и образовне сарадње на просторима Евроазије, а у дискусији су поред водећих стручњака из Србије и Русије учествовале и њихове колеге из иностранства.




Original Article