(Last Updated On: October 16, 2020)

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду 14. новембра је организована промоција руског града Белгорода. Презентација представља најаву фестивала „Дани Белгорода у Београду“ који ће бити одржан на јесен 2020. године са циљем да се грађани Београда и Србије упознају са културним, научним и економским потенцијалом града.

Програм презентације обухватио је изложбу уметничких слика српске уметнице Анице Савић ,,Белгород-Ниш далеко, а близу“, изложбу фотографија младог уметника Хариса Личине о Белгороду кроз објектив камере гостију из Србије, изложбу обредних словенских лутака-амајлија Александре Андросове, заслужног радника Русије. Љубитељима националне гастрономије представљени су традиционални белгородски специјалитети. Образовни програми увек изазивају интересовање код гостију Руског дома. Овом приликом будући студенти који планирају да наставе своје школовање у Русији упознали су се са програмом Белгородског државног техничког универзитета „Владимир Григоријевич Шухов“ и Белгородског националног истраживачког универзитета. Премијерно је представљен и документарни филм о Владимиру Шухову, једном од највећих светских инжењера и научника, рођеног у Белгородској области. Неке од најлепших грађевина широм света рађене су по његовим оригиналним конструктивним решењима.

Идеја да се презентација овог руског града одржи у српској престоници није случајна. Са Београдом и Србијом га не везује само име него и један од најзначајнијих догађаја у српској историји – сеоба Срба из Угарске у царску Русију средином 18. века. Трагови културног и духовног наслеђа Срба у Белгороду су изузетно значајни – у белгородској области је рођен Владимир Станкијевич један од највећих руских филозофа, пореклом Србин, а први митрополит белгородски Теодосије је био Србин. Срби су оставили специфичне споменике архитектуре на тлу овог града. Данас, на једном од водећих градских универзитета је активан Институт за српски језик и комуникацију, јединствен у Руској Федерацији.

Организатори: Белгородски државни технички универзитет „Владимир Григоријевич Шухов“ (БДТУ В.Г. Шухов), Белгородски национални истраживачки универзитет (НИУ „БелДУ“), Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Партнери: Институт за политичке студије, Центар за руске студије – град Београд, Словенски културни центар Белгородског државног универзитета за уметност и културу, Градска општина – град Белгород.

Original Article