(Last Updated On: October 16, 2020)

Седму годину заредом у Србији се са успехом одржава Недеља руског дечијег филма „Бајке детињства“. Након свечаног отварања у омладинском позоришту Дадов, ,,штафету“ фестивала преузео је Руски центар за науку и културу „Руски дом“, који је и ове године партнер манифестације.

Циклус пројекција дечијих играних филмова савремене руске кинематографије отворен је у Великој сали Руског дома филмом „Са подножја брда“ Јане Пољаруш. У наредна два дана публици биће представљени и филмови „Мали војник“ и ,,Острво за поправљање“, о којима ће говорити аутори.

У оквиру програма фестивала биће одржане и мастер клас радионице на тему стварања анимираних филмова, а своје радове ће представити деца из Русије и Србије, учесници међукултурног пројекта „Цртани мост“, који су се већ опробали у овој уметности.

Манифестацију, чији је циљ упознавање грађана Србије са елементима традиционалне руске културе, руског језика и књижевности, организовали су Град Београд, Омладинско позориште Дадов, руска компанија „Вифсаида“, Међународни фонд јединства православних народа уз подршку Амбасаде Русије у Србији и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Original Article