(Last Updated On: October 15, 2020)

Традиционално Фестивал руске музике „Кустендорф Класик“ је завршен у етноселу Дрвенград на Мећавнику. Од 2013. године уз подршку компаније „Гаспром њефт“ фестивал организује познати режисер Емир Кустурица.

„Фестивал руске класичне музике је најистакнутији пројекат нашег програма ‘Родни градови’ у Србији. Атмосферу креативне слободе која преовладава на фестивалу ствара пре свега ово село које је саградио Емир Кустурица. Овде је мајстор створио зону у којој нема конвенција, где су сви једнаки и сви су талентовани,“ – истиче члан Управног одбора компаније „Гаспром њефт“ Александар Дибаљ.

Ове године су на главној сцени фестивала наступили светске звезде: прослављени виолиста Јуриј Башмет и баритон Маријинског театра Василије Герело.

У конкурсном програму је учествовало преко 50 младих музичара из Србије, Русије, Републике Српске, Белорусије, Црне Горе и Немачке. Током Фестивала су одржане и различите радионице, а глумачку радионицу је на руском језику водио Милош Биковић. Најбољи учесници у две узрасне категорије су на церемонији затварања наградили матрјошкама: Мриослав Боталенок (Белорусија) и Ана Савкина (Русија) добили су бронзану матрјошку, Александар Тјан (Русија) и Анастасија Мехновец (Русија) – сребрну, а Валерије Макаров (Русија) и Михајло Живојиновић (Србија) – златну.

На фестивалу „Кустендорф“ су с великим успехом уз подршку РЦНК „Руски дом“ наступили студенти Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду са моноопером Таривердијева „Очекивање“.

https://tass.ru/kultura/6660776

Original Article