(Last Updated On: November 21, 2022)

Ове године се навршило чак пола века од његовог оснивања, те је свечани концерт овог изузетног уметничког састава био од посебног значаја не само за његове чланове, али и за Руски дом. Хор је током година стекао верну публику, а она се те вечери захваљујући изложби „Песмом пишемо историју“ могла присетити развоја његовог стваралачког пута.

Жеља хора је од оснивања била да се укључи у образовни процес: кроз неговање музичке традиције словенских народа студенти су лакше и боље савладавали језик, културу и књижевност словенских народа, али се и развијала љубав према њима. Руководство Филолошког факултета Универзитета у Београду подржало је рад хора. Његов први наступ одржан је априла 1973. године на књижевном скупу, посвећеном руском драмском писцу Александру Островском. Почасно место руководиоца и диригента хора готово пола века заузимао је професор руског језика и историје руске културе Андреј Тарасјев. Управо захваљујући људима као што је Андреј Витаљевич Тарасјев, Србија је прожета духом руске културе.

Хор се напрестано развија и прима нове чланове, а чине га ученици гимназија, студенти, наставници и професори, међу којима је доста доктора наука. Тешко је побројати све наступе Лучинушке која се може похвалити бројним гостовањима у Србији и иностранству.

Хору „Лучинушка“ од срца желимо још много година постојања и да, као и до сада, шири границе љубави према богатој музичкој традицији словенских народа!

Original Article