(Last Updated On: October 20, 2020)

У Руском центру за науку и културу у Београду одржана је свечана академија поводом завршетка треће године рада Центра Руског географског друштва у Србији.

Међу почасним гостима свечаности је присуствовао изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан Харченко. Он је овом приликом изразио захвалност руководству и народу Србије на томе што Руско географско друштво, најугледније и највеће друштво, које има велику и богату историју делатности у Русији, има могућност да делује као центар у Србији. Он је истакао да је Центар Руског географског друштва у Србији једини центар таквог типа у иностранству. Присутнима се обратило и руководство ове организације: Душан Бајатовић, председник Савета Центра, генерални директор Србијагаса и професор доктор Мирољуб Милинчић, руководилац Центра. За релативно кратак период свог постојања Центар Руског географског друштва у Србије организовао је велики број програма који су допринели сближавању два народа, академске омладине и пословних кругова. Током протеклог периода Центар је реализовао изложбе, културне манифестације, студентске размене, међународне теренске кампове и летње школе и др. Делатност Центра обухватила је не само Србију већ и Црну Гору, Босну и Херцеговину, Републику Српску.

У оквиру потписаног Споразума о сарадњи, Руски центар за науку и културу пружа подршку одржавању програма Центра у Србији. У Руском дому је отворена изложба фотографија Руског географског друштва „Најлепша земља“, која је касније представљена у градовима Србије и региону. Другу годину заредом Центар у сарадњи са Руским домом организује Географски диктат. Свечана академија у Руском дому изазвала је велико интересовање јавности и медија. Програм свечаности улепшао је КУД Шпанац.

Руско географско друштво основано је указом руског императора Николаја I 1845. године. Друштво је током протекле 174 године неколико пута мењало своје име али је увек имало прворазредни национални и међународни значај. Током година, Друштвом су руководили представници царске куће Романових, познати путници, истраживачи и државни службеници. Новембра 2009. године, за председника Руског географског друштва изабран је Сергеј Кужугетович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Руско географско друштво придаје велики значај раду свог Центра у Србији. Центар Руског географског друштва у Србији званично је отворен 17. октобра 2016. године.

Original Article