У Руском дому је одржано културно-научно вече поводом 100 година од оснивања Медицинског факултета Универзитета у Београду и Института за анатомију.

Професори факултета су говорили о историји утемељења ових научно-образовних институција, о једном од оснивача факултета проф. др Нику Миљанићу, о Руској болници у Панчеву, која је важила за једну од најбољих медицинских установа почетка прошлог века у Србији и у којој су медицинску помоћ добијале избеглица из Русије након Октобарске револуције. Размотрене су перспективе развоја међународне сарадње између универзитета, посебно питање сарадње медицинских факултета у Београду и Крагујевцу са Медицинским универзитетом „Иван Сеченов“ у Москви. Учесници вечери су говорили о припремама за учешће на Медицинском конгресу 2022. у Москви. Председник Друштва српско-руског пријатељства у Панчеву Предраг Обрадовић представио је резултате успостављене сарадње са Русијом.

Специјални гост био је српско-француски сликар Микан Аничић, добитник Златне медаље за сликарство на Салону француских уметника у Гран Пале-у за слику «Отмица Европе», који је овом приликом говорио о свом виђењу повезаности медицине и уметности.

Original Article