Pokrenuta je akcija obnavljanja Spomenika zahvalnosti Francuskoj i francuski donatori su pozvani da se zvanično uključe u akciju prikupljanja sredstava koja traje do kraja leta.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku u Beogradu je jedinstveni simbol prijateljstva između Francuske i Srbije. Spomenik je otkriven 11. novembra 1930. u znak zahvalnosti za podršku koju je Francuska pružila Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Na prednjoj strani postolja uklesano je: A la France MCMXXX, a na zadnjoj: Volimo Francusku kao što je ona nas volela 1914–1918.


GIF

Na spomeniku su danas vidljivi tragovi oštećenja od zuba vremena. Obnova spomenika će zahtevati ozbiljne intervencije rekonstrukcije i i konzervacije spomenika. Predsednik Vlade Francuske, g. Manuel Vals, se tokom svoje zvanične posete Srbiji u novembru 2014. saglasio sa predlogom da Francuska učestvuje u obnovi spomenika putem nacionalne akcije prikupljanja novčanih sredstava. Prikupljanje tih sredstava je sada počelo i svi pojedinci, institucije i preduzeća u Francuskoj ili vezanih za Francusku su pozvani da se priključe. Donacijom se stiče pravo na poreske olakšice u Francuskoj.

SHARE