izlozbaIzložba „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije”, koja se održava od 10. marta do 3. juna u Palati Meizlik u Akvileji, predstavljena je na konferenciji za medije u Ministarstvu kulture Italije.

Na izložbi, koju je pripremio Narodni muzej Srbije u saradnji sa Fondacijom Akvileja, predstavljeni su izuzetni predmeti kulturnog nasleđa Srbije, uključujući eksponate iz reda najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva iz vremena kada je teritorija današnje Srbije činila sastavni deo Rimske imperije. Postavku čini šezdeset eksponata iz osam srpskih muzeja i jedan eksponat koji se nalazi u privatnoj kolekciji.

Izložba obuhvata period od I do VI veka, što je upravo i vreme kada je grad Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije.

Na konferenciji u Ministarstvu kulture govorili su Debora Serakijani, predsednik regije Friuli – Venecija Djulija, Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja i nekadašnji ambasador u Srbiji i naš ambasador u Rimu Goran Aleksić.

izlozba1

Ambasador Srbije Goran Aleksić je ocenio da je izložba poduhvat od velikog značaja za institucije kulture Srbije i Italije i za sve poklonike umetnosti. On je pozvao zainteresovane da posete nalazišta i muzeje u Srbiji, kako bi se bolje upoznali sa bogatim nasleđem kojim raspolažemo.

izlozba2

Debora Serakijani, predsednik regije Friuli – Venecija Djulija je rekla da je izložba deo ambicioznog projekta kojim umetnost i kultura grade nove mostove za jačanje veza.

„Dubina zajedničkih istorijskih i kulturnih korena, koje ova izložba iznosi na videlo, doprineće jačanju odnosa između Srbije i Italije, a posebno sa regionom Friuli – Venecija Djulija”, rekla je ona.

Takođe, u Palati Meizlik u Akvileji upriličena je svečanost povodom otvaranja izložbe „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije”, na kojoj su se poštovaocima umetnosti obratili ambasador Aleksić i pomoćnik ministra kulture Srbije Danijela Vanušić.

.