Press realese

Tema: Izložba „Tihi i neprimetni” u Beogradu

Otvaranje izložbe: 16. januara 2017. godine u 13 sati

Mesto održavanja izložbe: Dom Vojske Srbije, ul. Braće Jugovića 15

Izložbu će otvoriti: Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš.

Na izložbi će govoriti Direktor Medija centra “Odbrana” pukovnik Stevica S. Karapandžić i pukovnik Zbignjev Rošinjski, vojni ataše Republike Poljske u Srbiji

Istorijska izložba „Tihi i neprimetni“ posvećena je junacima Drugog svetskog rata, to jest padobrancima Poljske državne armije (AK), čiji je ključni zadatak bio da rade u ilegali (konspiraciji). Padobrance su prvobitno imali nadimak „Ptice“, a kasnije se primio i naziv „Tihi i neprimetni“ koji se od septembra 1941. godine zvanično koristio u uputstvima i naređenima.

 

Jedan od izazova gen. majora Vladislava Sikorskog, vrhovnog komandanta i premijera novonastale Vlade Republike Poljske u egzilu u Francuskoj bilo je uspostavljanje stalne komunikacije i pružanje podrške konspiraciji u okupiranoj Poljskoj.  Otadžbini su bili potrebni novac, oružje, radio-stanice i obučen komandni kadar. Za realizaciju ovih zadataka bio je zadužen gen. potpukovnik Kazimjež Sosnkovski koji je 13. novembra 1939. bio vrhovni komandant Udruženja oružane borbe.

U oktobru 1940. godine osnovana je Akademija za obuku vazdušnih snaga, na kojoj su predavali kapetani Gorski i Kalenkjevič. Njihov odsek je bio zadužen za pripremu koncepta uspostavljanja vazdušne komunikacije sa Poljskom, pravljenje planova za zapošljavanje i obuku Tihih i neprimetnih, a bavio se i proučavanjem uslova za letove do Poljske. Krajem oktobra 1940. godine završena je pripremna faza i, uz napore kapetana Kalenkjeviča, organizovan je prvi poljski kurs za padobrance u britanskom centru u Ringveju kod Mančestera. Prvu dvonedeljnu obuku završilo je 12 učesnika.

 

„Kad kucne čas, kao pobednički orlovi srušićete se na neprijatelja

i kao prvi doprinećete oslobađanju naše otadžbine…”

Vrhovni komandant gen. Vladislav Sikorski

 

Izložba će biti otvorena od 16. do 28. januara. Ulaz je besplatan.

Izložbu je priredio: Vojni centar za edukaciju Republike Poljske

Kontakt: Joanna Budišin, ataše za kulturu, nauku i promociju Ambasade Republike Poljske u Beogradu; [email protected]; tel: 0112065335