AMBASADOR REPUBLIKE ARGENTINE RIKARDO F. FERNANDES POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU
srijeda, 01 jul 2015
altDana 30. juna Upravu za dijasporu je posjetio ambasador Republike Argentine Rikardo F. Fernandes  gdje je razgovarao sa Elvirom Bekteši, šeficom Odsjeka za privredno partnerstvo i statusno pravna pitanja i Aleksandrom Đaković, saradnicom u Upravi za dijasporu.

Bekteši je izrazila zadovoljstvo zbog posjete ambasadora Upravi posebno imajući u vidu da danas u Argentini živi oko 40.000 naših iseljenika, uglavnom druge i treće generacije. Ona je istakla da su veze sa ovim dijelom iseljeništva porijeklom iz Crne Gore, uprkos vremenu, ostale prilično jake, te da su dodatno unaprijeđene otvaranjem prve Ambasade Crne Gore u R. Argentini početkom prošle godine.

Ambasador je ovom prilikom kazao da su brojni iseljenici iz raznih evropskih zemalja ostvarili veliki uticaj na Argentinu, te da njena Vlada nastoji da sprovode dobru socijalnu politiku prema svim njenim doseljenicima. Istakao je veliki značaj crnogorskog iseljeništva u društvenom i ukupnom razvoju Argentine, te naglasio da su crnogorski iseljenici i njihovi potomci cijenjeni u Argentini kao vrlo sposoban i žilav narod. G. Fernandes je pozdravio otvaranje prve crnogorske ambasade, te istakao da će i lično ispred Ambasade Argentine biti posvećen daljem unapređenju ukupnih odnosa između dvije zemlje.

U nastavku razgovora govoreno je o aktivnostima Uprave za dijasporu usmjerenim prema našem iseljeništvu u Argentini, školama jezika koje je Uprava u saradnji sa Ministarstvom prosvjete organizovala u R. Argentini, planovima Uprave o detaljnijem istraživanju iseljavanja sa prostora Crne Gore u ovoj zemlji, te nekim od inicijativa iseljenika kao što je otvaranje Crnogorskog doma u Buenos Ajresu i obilježavanju 110 godina od kada je Knjaževina Crna Gora imenovala Miloša Migela Vukasovića za svog prvog počasnog konzula u ovoj zemlji (1906).

Apostrofirajući značaj uloge Uprave za dijasporu kao glavne spone između matice i njenog iseljeništva, Bekteši je pozvala ambasadora Fernandeza na dalju saradnju i kontakt po svim pitanjima koja mogu biti od interesa za naše iseljenike u Argentini.

Ambasador Argentine Rikardo F. Fernandes  boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori radi predaje akreditivnih pisama novoimenovanog i opunomoćenog ambasadora u Crnoj Gori. G. Fernandes će svoju novu dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi.