(Last Updated On: April 17, 2018)

Svet se menja! Iz dana u dan efekti klimatskih promena su sve očigledniji! U kojoj meri poplave, zagrevanje, porast nivoa uglendioksida… utiču na razmišljanja arhitekata i na prilagodjavanje njihovih tehnika projektovanja?

Debata se organizuje u okviru Karavana za klimu, projekta Francuskog instituta i Ambasade Francuske u Srbiji u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, uz podršku Francuskog instituta u Parizu i grupe SUEZ.

Učestvuju arhitekte :
Anuk Ležandr (XTU, Francuska)
Tatjana Stratimirović i Vladimir Milenković (Udruženje arhitekata Srbije)

Na francuskom i srpskom uz simultani prevod. Ulaz slobodan.

Anuk Ležandr je istaknuto ime francuske arhitekture. Osnivač je i partner XTU architects, čiji je prioritet: povezati kontekst i pejzaž u jedan produktivan, vegetativan i eko-odgovoran životni prostor. XTU je pobedio na konkursu za realizaciju Francuskog paviljona na Svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine, koja se odvijala pod sloganom „Hrana za planetu, energija za život“.

Sa željom da bude akter promena, da razvije novi način konstruisanja grada i redefiniše odnose urbanizma, humanosti i prirode, Anuk Ležandr daje arhitekturi novu dimenziju. Projektuje zgrade koje proizvode energiju više nego što je troše, uz korišćenje fotosinteze ili solarnih ćelija, zgrade koje sakupljaju otpade i otpadne vode i prerađuju ih.

Ubeđena da će živi organizmi biti u centru biotehnološke revolucije sutrašnjice, Anuk Ležandr i X-TU rade sa timom sturčnjaka na istraživanju inovacija u oblasti bio-inspirisane i fotosintetičke arhitekture i razvijaju program bio-fasada i stvaranja novih arhitektonskih ekosistema.

Autor je brojnih projekata realizovanih širom sveta (Grad vina, Bordo, Francuska, Muzej Praistorije, Južna Koreja, Muzej civilizacija, Reunion, In vivo, Pariz…) Neke od najvažnijih nagrada koje je osvojio XTU su: nominacija za2016. Mies van der Rohe Nagradu; 2015. Milano – Zlatna medalja za arhitekturu i pejzažno uređenje; 2014. Paris Shop & Design Nagrada, 2013. Nagrada Južnokorejske Akademije Arhitekture…

Tatjana Stratimirović je arhitekta, osnivač je Novog modela sa fizičarima Đorđem Stratimirovićem i Suzanom Blesić i član autorske grupe Neoarhitekti sa Snežanom Vesnić i Vladimirom Milenkovićem. Novi model je preduzetničko-istraživačka baza za razvoj multidisciplinarnih koncepata u prirodnim i tehničkim naukama, specijalizovana za pronalaženje praktičnih rešenja dostupnih svima koji pomažu smanjivanju uticaja klimatskih promena. Portfolio Novog modela uključuje projekat Aktivne kuće Integra. Tatjana je doktorirala i magistrirala na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu u oblasti fenomenologije arhitekture i autor je knjige ’Neprekinuti prostor / Moderna kuća’.

Vladimir Milenković radi na Departmanu za arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Vodi studio na osnovnim i master studijama i teorijske predmete Metodologiju projekta i Metodski praktikum. Doktorirao je u oblasti teorije forme i metodologije. Autor je dve knjige, ’Arhitetonska forma i multifunkcija’ i ’Forma prati temu’. Osim Beograda i Venecije izlagao je i u Solunu u Makedonskom muzeju moderne umetnosti, u Parizu u Srpskom kulturnom centru i u La Valeti na Malti. Poslednjih nekoliko godina učestvuje u naučno-istraživačkom projektu ’Klimatske promene i njihov uticaj na životnu sredinu’.

The post Arhitektura pred izazovima klimatskih promena appeared first on Institut français de Serbie.

Original Article