zlatnenitiU okviru akcije „Negujmo srpski jezik”, u Ambasadi Srbije u Bernu je održana izložba veza i zlatoveza ćiriličkog pisma, pod naslovom “Zlatne niti ćirilice”. Izložbu ćiriličkih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje „Beo-etno vizija” iz Beograda, koje na ovaj način promoviše lepotu ćiriličkog pisma, kao čuvara srpske kulturne baštine, vekovne tradicije, duhovnosti i identiteta.

Izložba je praćena predavanjem Janje Todorović, filologa i književnice, o istoriji ćirilice i značaju njenog opstanka, uz video prezentaciju drevnih ćiriličkih spomenika i književnih spisa, koju je priredio Dušan Todorović.

zlatneniti 1

Otvarajući skup, ambasador Snežana Janković je istakla da je Ambasada prošle godine započela akciju „Negujmo srpski jezik”, imajući u vidu veliki broj pripadnika srpske dijaspore u ovoj zemlji, te potrebu da se kod naših mladih generacija koje su rođene u Švajcarskoj očuva srpski jezik i pismo, kao središte očuvanja njihovog identiteta, kulture i tradicije.

zlatneniti 2

Na kraju programa, prisutnima se video porukom obratio Arno Gujon, francuski humanitarac, osnivač nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo”. On je naglasio da “Srbi treba da budu ponosni na svoj prelepi i za strance nimalo lak jezik”, koji predstavlja naše veliko bogatstvo i polazište za izučavanje i razumevanje svih drugih jezika i kultura.

SHARE